(Foto: Marcel Bex)

Het wordt warm, neen, snikheet! Een hittegolf van mogelijk meer dan een week gaat ons landje en ook onze natuur teisteren. Die kraakt in al haar voegen. Droogt snel uit. Het gaat echt niet de goede richting uit. Daarom deze waarschuwing.

Voorzichtig

Door de verlofperiode, corona-maatregelen en stay-cations zal er daarnaast ook nog eens veel volk op pad zijn in de natuurgebieden. Daarom roepen wij op om uiterst voorzichtig te zijn. Volg de richtlijnen van ANB (afdeling Natuur en Bos) dan ook strikt op. Hoewel zij op hun website voorlopig nog een code geel hebben staan (voorzichtig zijn), is de kans groot dat dit in de loop van de volgende dagen naar een code oranje zal gaan.

GEEL: Gevaar. 
De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt.
Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte.
Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.

ORANJE: Hoog gevaar. 
Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden.
Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet.
Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.

Water drinken

Daarnaast is deze hitte ook niet echt goed voor onze gezondheid. Wij geven volgende info door die op de website van het KMI staat:

Toch waarschuwt het KMI voor hoge temperaturen met kleurcode geel. Dat betekent dat we voorzichtig moeten zijn en het aangeraden is om ouderen en zwakkere mensen meer water te laten drinken en dat ze beter uit de zon blijven. Bij code oranje – afgekondigd als het warmer wordt dan 34 graden en op de middag afgekondigd voor héél Vlaanderen, Waals-Brabant en Henegouwen – worden enkele maatregelen noodzakelijk. Dan moeten we regelmatig drinken, ons lichter kleden, de dag in koelere ruimten doorbrengen en licht verteerbaar voedsel in kleinere porties eten.

Met het zonnetje is het net hetzelfde als een stevig pintje bier. Geniet er van, maar doe het met mate. Als ik echt goede raad moet geven: drink vooral water. Veel gezonder en zeker beter tegen de dorst.

Info via website ANB en KMI