Bergerven

s’ Winters kan het er betoverend mooi uitzien in natuurgebied Bergerven. Via de wandelpaden kan je het gebied ontdekken. Vergeet niet langs de uitkijkheuvel te gaan, vanwaar je een verrassend zicht hebt over de waterplassen!
Natuurgebied Bergerven strekt zich uit over het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem. Bergerven ligt aan de rand van het Kempens Plateau in een historische meander van de Maas. Door grindontginning tussen 1973 en 1992 ontstonden er verschillende plassen, samen goed voor ruim 50 ha open water.

Natuur onder constructie

Tussen 2007 en 2010 werd natuurgebied Bergerven ingericht. Door dit natuurinrichtingproject werd de natuurwaarde van het gebied nog verhoogd. Zo werd ruimte gemaakt voor boomrijke natte en droge heidevelden, heischrale graslanden en (brem)struwelen. Opvallende planten zijn nu al rode dopheide en drijvende waterweegbree. Langs het noordelijke deel van de grootste plas werden landtongen en ondiepe zones gecreeërd. Een ideaal biotoop voor amfibiëen.
Dat Bergerven het goed doet wat vogels betreft, blijkt uit de uitgebreide inventarisatielijst (met o.a. steltlopers, grondeleenden en duikeenden). Zelf kan je naar vogels turen vanuit de vogelkijkhut.
En de extraatjes zoals de oeverzwaluwenwand en een kunstnest voor de visarend zullen die rijkdom alleen maar ten goede komen.
Het open landschap van natuurgebied Bergerven proberen we te verzekeren door extensieve begrazing met Galloway runderen en Konikpaarden, maai- en hakhoutbeheer.

Conservator

Jean Dreessen

jean.dreessen@gmail.com

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Wandelingen in dit gebied

Vertrekpunt 1:

Kapel van de Weerstand
Brugstraat
Rotem

Vertrekpunt 2:

Ketelstraat
Rotem

Vanaf startpunt 1:

groen (2,1 km), blauw (7 km), rood (9 km), oranje (9,9 km), paars (12,1 km), geel (14,7 km).

Vanaf startpunt 2:

groen (4,3 km), blauw (7 km), rood (9 km), geel (14,7 km)

Te ontdekken in dit gebied!

Dopheide

Visarend

Sprinkhanen

 

Heb je nog vragen over dit gebied?