fbpx

Bergerven

s’ Winters kan het er betoverend mooi uitzien in natuurgebied Bergerven. Via de wandelroutes kan je het gebied ontdekken. Vergeet zeker niet eens langs de uitkijkheuvel te wandelen, vanwaar je een verrassend zicht hebt over de waterplassen!
Natuurgebied Bergerven strekt zich uit over het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem. Startplaats Kapel van de Weerstand in Rotem is het meest centrale vertrekpunt om te gaan wandelen in het natuurgebied. Maar je kan ook verschillende wandelroutes starten vanuit Neeroeteren (Maaseik), vlakbij camping Warredal.
Bergerven ligt aan de rand van het Kempens Plateau in een historische meander van de Maas. Door grindontginning tussen 1973 en 1992 ontstonden er verschillende plassen, samen goed voor ruim 50 ha open water.

Natuur onder constructie

Tussen 2007 en 2010 werd natuurgebied Bergerven ingericht. Door dit natuurinrichtingsproject werd de natuurwaarde van het gebied nog verhoogd. Zo werd ruimte gemaakt voor boomrijke natte en droge heidevelden, heischrale graslanden en (brem)struwelen. Opvallende planten zijn nu al rode dopheide en drijvende waterweegbree. Langs het noordelijke deel van de grootste plas werden landtongen en ondiepe zones gecreëerd. Een ideaal biotoop voor amfibieën.

Dat Bergerven het goed doet wat vogels betreft, blijkt uit de uitgebreide inventarisatielijst. Tijdens het wandelen kan je eens stoppen aan de vogelkijkhut en op zoek gaan naar o.a. steltlopers, grondeleenden en duikeenden. En de extraatjes zoals de oeverzwaluwenwand en een kunstnest voor de visarend zullen die rijkdom alleen maar ten goede komen.

Het open landschap van natuurgebied Bergerven proberen we te verzekeren door extensieve begrazing met Galloway runderen en Konikpaarden, maai- en hakhoutbeheer.

Conservator

Jean Dreessen

jean.dreessen@gmail.com

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Wandelen in Bergerven

Download hier onze Wandelroutekaart 

Vertrekpunt 1:

Kapel van de Weerstand
Brugstraat
Rotem

Vertrekpunt 2:

Ketelstraat
Neeroeteren (Maaseik)

vlakbij camping Warredal

Wandelroutes vanaf startpunt 1:

groen (2,1 km), blauw (7 km), rood (9 km), oranje (9,9 km), paars (12,1 km), geel (14,7 km).

Wandelroutes vanaf startpunt 2:

groen (4,3 km), blauw (7 km), rood (9 km), geel (14,7 km)

Te ontdekken in dit gebied!

Dopheide

Visarend

Sprinkhanen

 

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This