Bolderberg

Vele mensen komen wel eens wandelen in Bolderberg (rondom de Kluis en Domein Bovy in Heusden-Zolder). Maar wist je dat het natuurgebied Bolderberg deel uitmaakt van het oudste beschermd landschap in Vlaanderen. De heuvel is een levende getuigenis van hoe Vlaanderen er ooit uitzag zo’n 3,5 à 11 miljoen jaar geleden: een grote zee. Het zand dat zich toen afzette veranderde in de loop der tijd door verwering in harde ijzerzandsteen. Op de plekken waar de bodem zachter was, zoals in de valleien, verweerde of erodeerde de ijzerzandsteen. Daarom troont de Bolderberg nu mooi tussen de valleien van de Laambeek en de Bolderbergbeek zo’n 20 meter boven de omgeving uit. Kom eens wandelen in Bolderberg, met een prachtig zicht op de vijvers en het kasteel van Terlaemen en kan je heerlijk genieten van de heide. Ook aan de, door Baron de Villenfagne gerestaureerde, Kluis van Bolderberg (uit 1673) kan je een bezoekje brengen om daarna in de omliggende natuur tot rust te komen. De wandelroutes starten aan het domein Bovy (Heusden-Zolder).
Hoogtes en laagtes
Vroeger stond de getuigenheuvel bekend als ’Barreberg’. Van dit open landschap bleef rond 1980 niet veel meer over: aanplantingen en verboste heide bepaalden het uitzicht. Limburgs Landschap vzw wil met haar natuurbeheer meer openheid creëren. Zo ontstaan niet alleen prachtige vergezichten, maar ontstaat ook opnieuw boomrijke heide. En hier wordt systematisch aan gewerkt.
Het natuurgebied Bolderberg is natuurlijk meer dan de heuvel alleen. Onderaan bevindt zich bijvoorbeeld een zone met kwel, het zogenaamde Sneppekot, waar zich natte heide en hoogveen ontwikkelen. Dat betekent dat je er gagel, dopheide, veenpluis, talrijke veenmossen en zelfs beenbreek kan aantreffen. Limburgs Landschap vzw heeft zich ook over enkele verlaten vijvers en graslanden ontfermd. Ter hoogte van de Weyerman kan je daar nu genieten van het uitzicht over drie plassen die in 2006 werden ingericht voor waardevolle oevervegetaties, waar nu ook de boomkikker zich thuis voelt.
Conservator

Jos Bervoets

jos-olgabervoets@skynet.be

Wandelen in Bolderberg

  Start wandelroutes

Domein Bovy Galgeneinde 22 Heusden-Zolder

Of wandelen vanaf de parking aan de Kluis

Kluisstraat 68 Heusden-Zolder

Meer info over deze wandelingen? Klik hier! Groene wandelroute: 3,8km Blauwe wandelroute: 5,1km Rode wandelroute: 11,7km Honden zijn welkom in het natuurgebied Bolderberg, maar steeds kort aangelijnd.

Te ontdekken in dit gebied!

Uitzichtpunt aan de Kluis

Heide

Zonnedauw

Boomkikker

Blauwtjes

St. Jansvlinder

Struikheide

Heb je nog vragen over dit gebied?