fbpx

Bolderberg

Vele mensen gaan wel eens wandelen in Bolderberg, rondom de Kluis en Domein Bovy in Heusden-Zolder. Maar wist je dat het natuurgebied Bolderberg deel uitmaakt van het oudste beschermd landschap in Vlaanderen.
De heuvel is een levende getuigenis van hoe Vlaanderen er ooit uitzag zo’n 3,5 à 11 miljoen jaar geleden: een grote zee. Het zand dat zich toen afzette veranderde in de loop der tijd door verwering in harde ijzerzandsteen. Op de plekken waar de bodem zachter was, zoals in de valleien, verweerde of erodeerde de ijzerzandsteen. Daarom troont de Bolderberg nu mooi tussen de valleien van de Laambeek en de Bolderbergbeek zo’n 20 meter boven de omgeving uit.
Kom eens wandelen in Bolderberg, met een prachtig zicht op de vijvers en het kasteel van Terlaemen en kan je heerlijk genieten van de heide. Ook aan de, door Baron de Villenfagne gerestaureerde, Kluis van Bolderberg (uit 1673) kan je een bezoekje brengen om daarna in de omliggende natuur tot rust te komen. De wandelroutes starten aan het domein Bovy in Heusden-Zolder. Of je kan gaan wandelen vanaf de parking dichtbij de Kluis van Bolderberg.

Hoogtes en laagtes
Vroeger stond de getuigenheuvel bekend als ’Barreberg’. Van dit open landschap bleef rond 1980 niet veel meer over: aanplantingen en verboste heide bepaalden het uitzicht. Limburgs Landschap vzw wil met haar natuurbeheer meer openheid creëren. Zo ontstaan niet alleen prachtige vergezichten, maar ontstaat er ook opnieuw boomrijke heide in Heusden-Zolder. En hier wordt systematisch aan gewerkt.
Als je gaat wandelen door het natuurgebied Bolderberg is er natuurlijk nog meer te zien dan alleen de heuvel aan de Kluis. Onderaan bevindt zich bijvoorbeeld een zone met kwel en het zogenaamde Sneppekot, waar zich natte heide en hoogveen ontwikkelen. Dat betekent dat je er gagel, dopheide, veenpluis, talrijke veenmossen en zelfs beenbreek kan aantreffen.
Limburgs Landschap vzw heeft zich ook over enkele verlaten vijvers en graslanden ontfermd. Ter hoogte van de Weyerman in Zolder kan je nu genieten van het uitzicht over drie plassen die in 2006 werden ingericht voor waardevolle oevervegetaties, waar nu ook de boomkikker zich thuis voelt.
Conservator

Peter Dejong

peter.dejong@limburgs-landschap.be

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelen in Bolderberg

 

Start wandelroutes

Domein Bovy
Galgeneinde 22
Heusden-Zolder

Of wandelen vanaf de parking naar de Kluis van Bolderberg

Kluisstraat 68
Heusden-Zolder

Groene wandelroute: 3,8km
Blauwe wandelroute: 5,1km
Rode wandelroute: 11,7km

Honden zijn welkom in het natuurgebied Bolderberg, maar steeds kort aangelijnd.

Te ontdekken in dit gebied!

Uitzichtpunt aan de Kluis

Heide

Zonnedauw

Boomkikker

Blauwtjes

St. Jansvlinder

Struikheide

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This