fbpx

Demervallei

Nog net op grondgebied van de gemeente Hoeselt en op een boogscheut van de landcommanderij Alden-Biesen aan de overkant van de E313 bevinden zich de langgerekte valleigronden van de Demer. We spreken hier meerbepaald over de gronden tussen Hoeselt en Herenelderen. Op de kaarten vallen alleszins volgende namen op: kasteel Wijer, Volmolen en Buckenslinde. Je kan het al raden. Dit gebied biedt naast de typische Haspengouwse natuurwaarden ook een reeks aan cultuurhistorische relicten.
 
Rijke historiek
De open valleigronden van weleer kan je nog maar weinig terugvinden in het gebied. Zoals in heel wat streken in Haspengouw werden deze verzopen gronden voornamelijk beplant met populieren. Intussen zijn heel wat populieren gekapt om plaats te maken voor spontane, inheemse natte bostypes zoals essen-elzenbossen en essen-bronbossen. Lokaal wil Limburgs Landschap vzw de rijke moerasspirea-ruigtes met moesdistel herstellen door het gecontroleerd vernatten van enkele zones om zo de natuurlijke overstromingsfunctie te herstellen van deze valleigronden.
Elk seizoen heeft zijn charmes, maar de lente is in dit gebied toch wel bijzonder door zijn veelvoud aan voorjaarsplanten! Sleutelbloemen, speenkruid, muskuskruid en hier en daar een eenbes verraden de oude bosgronden. De das, adoptiesoort van de gemeente Hoeselt, voelt zich alleszins thuis in deze streek. Op een blijvend bewoonde burcht blijft het voorlopig nog wachten.
Zoals een echte oude vallei het betaamt, vinden we er enkele oude molens terug. De Watermolen in Alt-Hoeselt in de –jawel Molenstraat en de ‘Housselt molen’ meer stroomafwaarts. Beide stonden al aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). Nog uit Ferraris-tijd stamt een oude hoeve, aan de rand van het gebied in de Molenbroekstraat. Helemaal in het noorden bevindt zich Kasteel Weyer, een herenhoeve van 1641. De Lindekapel tenslotte is van oorsprong wellicht een zeer oude bidplaats. De kapel behoorde tot een eertijds belangrijk en vrij dicht bewoond gehucht Linne (1275), later genoemd Linde (1412) of Buckinxlinde.
Conservator

Guy Lambrechts

guy.lambrechts@hoeselt.be

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelingen in dit gebied

Start wandelingen:

Gemeentehuis
Dorpstraat 17
Hoeselt

Via RouteYou 4,18 km

Te ontdekken in dit gebied!

Holle wegen

Hakhout

Voorjaarsbloeiers

Heelblaadjes

Moesdistel

Das

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This