fbpx

Geelberg

Het natuurgebied Geelberg van Limburgs Landschap vzw situeert zich in Zonhoven. (De naam ’Geelberg’ wordt namelijk ook gebruikt voor de meer westelijk gelegen zone met zandverstuiving, die in beheer is bij het Agentschap voor Natuur en Bos.) De Geelberg is een van de negen natuurgebieden van Limburgs Landschap vzw die liggen in de vallei van de Laambeek.
Oude en nieuwe vijvers
Opvallend in het gebied zijn de overgebleven dijken van de voormalige Begijnenvijver, dat nu een weiland is. De watertoevoer van deze vijver werd destijds verzekerd via een aftakking van de Laambeek vanuit het aangrenzende natuurgebied de Kolveren.
Water vind je nog steeds in de Geelberg, maar dan in de vorm van natuurlijke vijvers, die Limburgs Landschap vzw aanlegde, en de moerasvegetaties langs de Laambeek (tegen de E314). De huidige natuurhistorische waarde van de Geelberg ligt in de kleinschalige opbouw van het landschap: houtkanten, slootjes, hooilanden en bosjes wisselen elkaar af. Het is logisch dat Limburgs Landschap vzw investeert in het verdere herstel en ontwikkeling.
Conservator

Daniel Bogaerts

danielb49@telenet.be

 

Heb je nog vragen over dit gebied?

Start wandelingen

Raafstraat, nabij nr 22
Zonhoven

Door het natuurgebied loopt een onbewegwijzerde wandelroute die je hier digitaal kan dowloaden. Of download de Route you app en stel als ’content code’ landschap in. Je ziet dan enkel de wandelroutes van Limburgs Landschap, waaronder die van natuurgebied Geelberg.

Te ontdekken in dit gebied!

Domherenhuis

Mozaiek

Ijzerbacteriën

Kevers – Neushoornkever

Varens

Wilde kamperfoelie

Klimop

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This