fbpx

Hasselterbroek

’t Hasselterbroek (op de grens van Bree en Kinrooi) was vroeger een heidegebied. Limburgs Landschap herstelt daar nu het landschap van vroeger.
Ontdek vanaf het Woutershof de mooiste plekjes van het gebied.

t Hasselterbroek (op de grens van Bree en Kinrooi) was vroeger een heidegebied. Die heide maakte plaats voor weilanden, die op hun beurt weer stilaan verdwenen ten voordele van akkerland. De opkomst van de maïsvelden was zo uitgesproken dat in het begin van de jaren negentig gevreesd werd dat de weiden (en bijhorende vogels) voorgoed uit het landschap zouden verdwijnen. Voor het Hasselterbroek waren de prioriteiten dan ook vrij snel duidelijk: heide en graslanden.
Vanaf het Woutershof kan je via een uitgebreid wandelroutenetwerk makkelijk de mooiste plekjes van het gebied ontdekken.
Uitgestrekt gebied met weidevogels
Inmiddels is het Hasselterbroek een weidevogelreservaat van meer dan 25 ha. Speciaal voor de weidevogels werden er een aantal maatregelen uitgevoerd: er kwamen waterpartijen en plas-drasovergangen. Dit bleek echter niet voldoende om soorten zoals de wulp, watersnip en grutto een echte toekomst te verzekeren. Vandaar dat het accent nu ligt op de uitbreiding van de oppervlakte grasland en een meer intensief, maar aangepast beheer in samenwerking met lokale landbouwers.

Conservator

Guido Knoops

guido.knoops@gmail.com

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Wandelingen in dit gebied

Vertrekpunt:

Parking Woutershof
Grootbroekstraat
Kinrooi

Groene route: 3,3km
Bruine route: 3.7km
Blauwe route: 4,8km

Te ontdekken in dit gebied!

Grote grazers

Abeek

Weidevogels – Grutto

Ree

Bont Dikkopje

Fitis

Weerschijnvlinder

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This