fbpx

Kelsbroek

Natuurgebied Kelsbroek ligt op de grens van de gemeente Nieuwerkerken en Sint-Truiden op een steenworp van het kasteel Duras, het Zwartaardebos, het Vinne (Zoutleeuw) en het provinciaal domein Nieuwenhoven. Het gebied vormt als het ware de ‘natte’ achtertuin van het ‘kasteel van Binderveld’ of ‘waterkasteel’, een met grachten omringd domein.

Achtertuin van het ‘waterkasteel’
Kelsbroek ligt, zoals de naam het verklapt, aan beide zijden van de Kelsbeek op grondgebied van Nieuwerkerken en St.-Truiden. Het gebied vormt een natuurlijke verbinding tussen de provinciale domeinen Nieuwenhoven (Limburg) en ‘het Vinne’ in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant). Voorlopig tekenen vooral populierenaanplanten het landschap. Het toekomstbeeld van deze streek bestaat, wat ons betreft, eerder uit rijke, gevarieerde bossen van het natte type met een weelderige voorjaarsflora. Werk aan de winkel dus! Stoere en minder stoere eiken en een waterplas wachten voorlopig nog op een meer natuurlijke inkleding. Vermeldenswaardig zijn verder de laatste meters van de spoorwegzaten van de oude tramlijn St.-Truiden/Herk-de-Stad.
Heropwaardering van het netwerk van trage wegen in de regio kan ervoor zorgen dat het gebied wordt verbonden met andere natuurgebieden in de streek zoals het zwartaardebos en “het Vinne” in Zoutleeuw. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt!
Conservator

Eddy Bangels

eddy.bangels@telenet.be

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelingen in dit gebied

Er zijn geen bewegwijzerde wandelroutes in het gebied.

Te ontdekken in dit gebied!

Graslandjes

Rups

Zegges

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This