fbpx

Laambroekvijvers

Natuurgebied Laambroekvijvers ligt tussen het industriegebied ’Centrum Zuid’ en de spoorweg Hasselt-Mol in Houthalen-Helchteren. De grote vijver met een lengte van 700 m was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van het Albertkanaal, maar werd nooit in die zin gebruikt. Met de vestiging van de koolmijn is men er dan koelwater gaan oppompen. De bijhorende gebouwen staan er nog steeds.
 
Open water en moerasbos
Door de ligging in een kwelzone is de waterkwaliteit één van de voornaamste troeven van het natuurgebied. Het gebied biedt een onderkomen aan talrijke watervogels en libellen door de overgang van open water en moeras naar moerasbos. De ijsvogel en meerdere reigersoorten kan je er ontdekken.

Opgelet: Door werkzaamheden aan de tramdijk is de groene route, in het verlengde van de Koetsstraat, moeilijk tot niet bereikbaar vanaf januari 2023. Het wegdek van het fietspad is namelijk flink opgehoogd om een koffer te maken voor verharding. Dit zorgt voor een niveauverschil tussen trap en wegdek van meer dan een halve meter. Zoals je op onderstaande kaart kan zien, raden we als alternatieve route aan om via de Brugstraat naar Centrum-Zuid te gaan.
Het herstel van de trap aan deze tramdijk staat op de planning van gemeente Houthalen-Helchteren. Via deze website houden we je op de hoogte. 

Conservator

Ivan Van Briel
ivan.van.briel@telenet.be

Wandelingen in dit gebied

Start wandelingen:

Café Vini’s
Stationstraatt 120
Houthalen

Routes:

Groene route: 2,2km
Blauwe route: 4km (combineerbaar met groene route)

Te ontdekken in dit gebied!

Pomphuis

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This