fbpx

Mazenhoven

Deel van een groter geheel
Limburgs Landschap vzw beheert ongeveer 500 ha natuurgebied langs de Grensmaas. Op deze manier vormen de gebieden van Limburgs Landschap vzw een belangrijk deel van het Rivierpark Maasvallei. Een van de natuurgebieden binnen dat Rivierpark is het natuurgebied Mazenhoven, genoemd naar het gelijknamige dorp, met een oppervlakte van 14 ha. Samen met de Maesbempder Greend (beheer Natuurpunt) vormt het gebied een mooi voorbeeld van natuurontwikkeling in het hart van het Rivierpark.

Kroedwesj
Mazenhoven is het kleinste gehucht van de gemeente Maasmechelen. Het werd voor het eerst vermeld in 1504 als Maeselhoven. Op de winterdijk, tegen het natuurgebied bevind zich de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Overwinning, die is opgericht in 1884. Jaarlijks wordt hier een “kroedwesj” uitgedeeld. Dit is een boeketje van 7 kruiden die veel voorkomen langs de Maas.
Limburgs Landschap vzw werd eigenaar van het gebied door twee grote aankopen in 1997 en 2000. Daarna zijn nog enkele kleine perceeltjes verworven. Het gebied werd erkend als natuurreservaat vanaf 2002. In 2009 werd een droge geul in het gebied gegraven om bij hoge waterstanden in de Maas het overtollig water beter te kanaliseren en af te voeren.
Het gebied Mazenhoven is zeer divers aan planten en kruiden o.a. soorten die voorkomen op kalkrijke bodem. Het natuurterrein wordt net zoals de andere Maasgebieden begraasd met Konikpaarden en Gallowayrunderen. Het gebied loopt over in het natuurgebied Maasbempder Greend van Natuurpunt vzw en leent zich uitstekend om in rond te struinen. Je vindt er nauwelijks bewegwijzerde wandelpaden, maar je kan er urenlang vrij ronddwalen langs plassen, graslanden, ruigten en ooibossen. Grenzeloze natuur!

Conservator

Kris Dejong

kris.dejong@telenet.be

 

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelingen in dit gebied

Vertrekpunt:

Dorpsplein
Leut

Oranje route: 9,9km

Te ontdekken in dit gebied!

Mozaiek

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This