Negenoord – Kerkeweerd

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd (Dilsen-Stokkem) was ooit een grindwinningsgebied. Nu is het een van de vele natuurgebieden die zowel langs Belgische als langs Nederlandse zijde van de Grensmaas is ingericht. Zo ontstaat tegelijkertijd een groot grensoverschrijdend ‘Rivierpark Maasvallei’ van meer dan 2500 hectare, wordt er aan grindwinning gedaan én krijgt de rivier meer ruimte. Hierdoor wordt de kans op overstromingen beperkt.
 
Oog in oog met de natuur
In natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Galloway runderen jaarrond voor het beheer. Zij zorgen dat er een mozaïekstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpt ook de bever een tandje mee. Door dat ‘vreetwerk’ en de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zuiden, vind je in Negenoord-Kerkeweerd bloemen en planten terug die je elders in Limburg (behalve de Maasgebieden) bijna niet tegen komt.
Van dat bloemenparadijs profiteren op hun beurt weer een heleboel vlinders en bijen zoals de zeldzame knautiabij en de kleine parelmoervlinder.
 
Struinen voor avonturiers
De natuur is van iedereen. Omdat Negenoord-Kerkeweerd zo uitgestrekt is, mag je in een deel van het natuurgebied rondstruinen. Paden liggen er niet, maar je kan wel die van Konikpaarden of de Gallowayrunderen volgen en je in ‘the middle of nowhere’ wanen.
Om voldoende rust voor zowel de grote grazers als de andere wilde dieren in het gebied te laten, vragen we je wel om geen honden in de struinzone te nemen. In de rest van het gebied op de wandelpaden zijn honden wel welkom, maar dan aangelijnd.
 
Op de oude Maasarm – een deeltje van de vroegere bedding van de Maas – kan je overnachten in een kampeervlot of varen op een fluisterboot. Meer info vind je op De Wissen of aan de balie van Maascentrum De Wissen in Stokkem.
Conservator

Albert Baenens

a.baenens@skynet.be

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Wandelingen in dit gebied

Vertrekpunt:

Parking Maascentrum
De Wissen
Stokkem

Groene route: 2,5km (Rolstoeltoegankelijk)

Gele route: 3,2km
Oranje route: 7km
Rode route: 13,9km

Te ontdekken in dit gebied!

Uitkijktoren

Grote Grazers

Maasarm

Bever

Wilde bijen

Grasmus

Visdief

Heb je nog vragen over dit gebied?