fbpx

Negenoord – Kerkeweerd

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd (vlakbij De Wissen Dilsen-Stokkem) was ooit een grindwinningsgebied. Nu is het een van de vele natuurgebieden die zowel langs Belgische als Nederlandse zijde van de Maasvallei is ingericht. Zo kan je tegelijkertijd gaan wandelen door het groot grensoverschrijdend ‘Rivierpark Maasvallei’ met meer dan 2500 hectare natuur in Limburg, wordt er aan grindwinning gedaan én krijgt de rivier meer ruimte. Hierdoor wordt de kans op overstromingen beperkt.
 
Oog in oog met de natuur
In natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Galloway runderen jaarrond voor het beheer. Zij zorgen dat er een mozaïekstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpt ook de bever een tandje mee. Door dat ‘vreetwerk’ en de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zuiden, vind je in Negenoord-Kerkeweerd bloemen en planten terug die je elders in Limburg (behalve in de Maasvallei) bijna niet tegen komt.
Van dat bloemenparadijs profiteren op hun beurt weer een heleboel vlinders en bijen zoals de zeldzame knautiabij en de kleine parelmoervlinder.
 
Struinen voor avonturiers
De natuur in dit deel van de Maasvallei is van iedereen. Omdat Negenoord-Kerkeweerd zo uitgestrekt is, mag je in een deel van het natuurgebied rondstruinen. Paden liggen er niet, maar je kan wel die van Konikpaarden of de Gallowayrunderen volgen en je in ‘the middle of nowhere’ wanen.
Om voldoende rust voor zowel de grote grazers als de andere wilde dieren in het gebied te laten, vragen we je wel om geen honden in de struinzone te nemen. In de rest van het gebied op de wandelroutes mag je wel met honden wandelen, maar dan aangelijnd.
Kom dus zeker eens wandelen in ons natuurgebied Negenoord (Dilsen-Stokkem), vlakbij het Maascentrum De Wissen. Met prachtige uitzichten over de Maasvallei vanuit de unieke uitkijktoren in stampleem.
Op de oude Maasarm – een deeltje van de vroegere bedding van de Maas – kan je overnachten in een kampeervlot of varen op een fluisterboot, uniek in Limburg! Voor meer info en adres kan je terecht op De Wissen of aan de balie van Maascentrum De Wissen in Stokkem.
Conservator

Stefan Venken
stefvenken@hotmail.com

 

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelen in Negenoord

Start wandelroutes

Parking Maascentrum
De Wissen Stokkem Koeweerd 70
3650 Dilsen-Stokkem

Groene wandelroute: 2,5km (Rolstoeltoegankelijk)

Gele wandelroute: 3,2km
Oranje wandelroute: 7km
Rode wandelroute: 13,9km

Te ontdekken in dit gebied!

Uitkijktoren Negenoord

Grote Grazers in de Maasvallei

Maasarm – De Wissen

Bever

Wilde bijen

Grasmus

Visdief

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This