fbpx

Stamprooierbroek

Het Stamprooierbroek is een van de paradepaardjes van Limburgs Landschap vzw. Hier liggen de roots van Limburgs Landschap vzw.
Het Stamprooierbroek (Kinrooi, Bree) is een van de paradepaardjes van Limburgs Landschap vzw. Niet alleen omdat hier de roots van de vereniging liggen, maar ook omdat het gebied samen met het nabijgelegen Hasselterbroek en de Zig een totaal beheerde oppervlakte van meer dan 400 ha kent. Voor de dagvlinders (met o.a. bont dikkopje, kleine ijsvogelvlinder en grote weerschijnvlinder) en libellen (met o.a. vroege glazenmaker, glassnijder en gevlekte glanslibel) behoort het tot de ’top 5’-spots in Vlaanderen.
Vanaf het Woutershof kan je via een uitgebreid wandelroutenetwerk makkelijk de mooiste plekjes van het gebied ontdekken.

 

Stroommoeras van de A-beek
Het Stamprooierbroek is een restant van wat ooit een enorm stroommoeras was. De A-beek vloeide er in een kom en was plaatselijk tot één kilometer breed. Rond 1870 werd het gebied grotendeels drooggelegd door de aanleg van een afwateringskanaal, de Lossing.
Momenteel bestaat het natuurgebied uit elzenbroekbossen, wilgenstruwelen, open moeraszones, natte graslanden, eikenbossen en plaatselijk enkele heiderestanten. De elzenbroekbossen en wilgenstruwelen komen hier talrijk voor, maar op Vlaams niveau zijn ze vrij zeldzaam. Dat maakt het Stramprooierbroek bijzonder. In deze natuurbossen wordt niet ingegrepen. De natuur kan er zijn gang gaan. Doordat Limburgs Landschap vzw ondertussen eigenaar is van aaneengesloten blokken, kunnen we ook de vergaande ontwatering counteren. O.a. met stuwen wordt het kostbare water opgehouden. Dat komt de natuurbossen ten goede en maakt tevens de weg vrij voor de verdere ontwikkeling van het zuur laagveen met ondermeer zeldzame soorten zoals grote boterbloem en mattenbies.
Conservator

Frans Verstraeten

via secretariaat Limburgs Landschap vzw

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Wandelingen in dit gebied

Vertrekpunt:

Parking Woutershof
Grootbroekstraat
Kinrooi

Groene route: 3,3km
Bruine route: 3,7km
Blauwe route: 4,8km
Oranje route: 10,4km

Te ontdekken in dit gebied!

Stuw

Grenssteen

Smokkelbrug

Boomkikker

Weerschijnvlinder

Bospad

Biezen

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This