fbpx

Als liefhebber van het Limburgs Landschap vertoef je graag in de natuur. Uiteraard wil je je daarbij steeds veilig voelen. Gelukkig is er in onze contreien niet zoveel risico. Wij hoeven bijvoorbeeld niet te vrezen voor aardbevingen of vulkaanuitbarstingen.

Toch is het zinvol om even stil te staan bij de fysieke veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan het werken of wandelen in de natuur.

Nog beter is om te weten wat je moet doen om risico’s te vermijden of de situatie veilig te houden.
Hoe kunnen we weten of er gevaar is voor natuurbrand, extreme weersomstandigheden en wat houden biologische risico’s juist in?

Natuurbranden
Waar het in maart en april modderig was, vind je nu barsten in de grond. Elders laaien stofwolken hoog op. Het is droog, erg droog. De natuur snakt naar regen. De waakzaamheid voor natuurbranden stijgt.
Eind mei was er de brand in de Hoge Venen, die pas na 3 dagen blussen onder controle was.
Eind januari  stond al een artikel in de krant over het mogelijk gevaar voor natuurbranden in de zomer door de toenemende droogte. De aanleiding was een recent Nederlands rapport van onder meer de universiteit van Wageningen. Hierin was de conclusie dat een groter deel van Nederland geconfronteerd zal worden met meer natuurbranden, en dat vooral in de lente. Volgens het ANB is de situatie in Vlaanderen minder alarmerend, omdat de natuurgebieden hier meer versni

pperd zijn.

Code oranje
Voor Limburg kan je hier terecht voor de meest actuele situatie. Je vindt er de noodplanning en het crisisbeheer voor onze provincie.  Je kan er de aanbevelingen en reddingspunten raadplegen. Momenteel is in onze provincie code oranje afgekondigd. Dat betekent een verhoogd risico op brand in de verdroogde natuur. Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam.Naast de paaltjes met de bewegwijzering van het wandel-, fiets-en menroutenetwerk staan er sinds 2013 op strategische plaatsen reddingspunten aangegeven in de Limburgse natuurgebieden, zoals aangegeven op de onderstaande illustratie.

Er hangt iets in de lucht
Andere risico’s houden verband met weersomstandigheden: wind of storm, regen of overstromingen, extreme temperaturen, … Voor waarschuwingen hierover kan je terecht op deze site.  De uitleg vind je hier. In de linkerzijde op die site is per weersomstandigheid meer info te vinden.
Momenteel zijn er gelukkig geen waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden.

Biologische risico’s
Het werken in natuurgebieden kent ook biologische risico’s:  denk maar aan schadelijke of irriterende organismen. Momenteel kunnen we in ons Limburgse landschap geconfronteerd worden met de vogelgriep: een virus dat meestal ganzen, eenden of meeuwensoorten treft. Er zijn ook al roofvogels zoals buizerd, torenvalk en kerkuil besmet geweest. Best niet met blote handen vastnemen is de boodschap. Als je toch een ziek dier of een kadaver zou aanraken, gebruik dan wegwerphandschoenen en draag een mondmasker. Ook huisdieren en kinderen hou je op afstand van mogelijk besmette dieren.

Gezond verstand
Verder zegt je gezond verstand dat je best niet met een korte broek en sandalen de wilde natuur in trekt, dat je je bij hoge UV-index beschermt tegen de zon, enkel gaat zwemmen waar toegelaten… de lijst is verre van volledig. Gevaren zullen er altijd zijn.  Af en toe stilstaan bij de risico’s mag ons niet beletten om te blijven genieten van de prachtige natuur.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/23/gevaar-natuurbranden-vlaanderen/

https://nieuwsblad.be/experts-waarschuwen-voor-toename-van-onbeheersbare-natuurbranden-in-Nederland

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230530_91608874

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230529_97149744

https://www.natuurenbos.be/vogelgriep

Share This