fbpx

Kuifje in Lanaken  
De lepelaar is een grote, kuifdragende hagelwitte ibisachtige vogel. Hij heeft een karakteristieke wijze van voedsel zoeken, waarbij hij de in het water gehouden snavel zijwaarts heen en weer beweegt terwijl hij in het water waadt. Zijn dieet bestaat uit kleine vissen (stekelbaarzen), schelpdieren en kreeftachtigen.
“Er was mij al ter ore gekomen dat er in de reigerkolonie van Hochter Bampd (Lanaken) nieuwe huurders zaten. Een koppel lepelaars had zich er gevestigd. Die wou ik ook wel even met mijn eigen ogen zien! Want broedende lepelaars ken ik enkel van mijn omzwervingen bij onze noorderburen. Wat een prachtige en tegelijk gekke beesten zijn dit toch! Op een dode tak aan de oever zat een exemplaar te schitteren. De prachtige kuif, omhoog geblazen door de wind. Een knalwit verenkleed met een subtiele geelachtige vlek op de borst. Een sierlijke verschijning waar ze – om god weet welke reden – dan die gekke snavel opgezet hebben. De rare lepelvormige verbreding heeft dan ook nog eens een knalgele kleur, zodat je er zeker niet langs kan kijken. Even later vloog hij naar de nestplaats. Daar zag ik nu de broedende partner zitten. Ze wisselden netjes van plaats en na wat geschuifel werden de kleine jongen terug ouderlijk bedekt. Een broedende lepelaar in één van onze natuurgebieden… Daar word ik heel gelukkig van,” aldus Dirk Ottenburghs, fervent vogelaar en directeur van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw.

Miene vogel is gevlogen
Natuurgebied Hochter Bampd ligt even ten noorden van Maastricht, aan de Belgische zijde van het Maasdal. Het gebied bestaat uit een grote plas langs de oever van de Maas, waar aalscholvers en reigers hun vaste stek hebben. Ooibossen, graslanden en dichte struwelen van struikgewas wisselen elkaar af. Ook de ijsvogel is een regelmatige gast. De lepelaar nestelt voornamelijk op de grond in rietmoerassen, maar ook in duingebieden en soms in bomen, als er geen geschikt biotoop voorhanden is. In Vlaanderen is het pas sinds kort een nieuwe broedvogel met o.a. één à twee paartjes in de reigerkolonie van het Zwin.  Eind juli werden er drie jongen waargenomen in Lanaken. Dat is op zich vrij laat, maar dat heeft alles te maken met een mislukt broedsel in april in de Verrebroekse Plassen (Beveren), waar de geringde lepelaar waargenomen werd.  Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw kiest ervoor om dat nieuws nu pas te bekend te maken.  “Zo konden de jonge lepelaars genieten van de rust en hun tijd nemen om uit te vliegen. We hopen ze natuurlijk volgend jaar terug te verwelkomen. Vanaf 25 augustus kan je trouwens de nieuwe expo ‘Rust en ruimte voor vogels in de Maasvallei’ bezoeken in Visitor Center De Wissen. Je ontdekt er waarom de Maas zo’n belangrijke natuurverbinding is voor heel wat vogelsoorten,” aldus Ottenburghs.

Vogels in de verf
De lepelaars in levende lijve spotten, is niet zo simpel. Maar met een beetje creativiteit en geduld, verschijnt hij op jouw papier. Schilder en illustrator Nicolas Van Overmeeren verzorgt binnenkort workshops tekenen en schilderen in Visitor Center De Wissen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, maar je moet wel even inschrijven via dewissen@limburgs-landschap.be

Meer info: www.limburgs-landschap.be

Foto: Chris Onckelinx

Share This