fbpx

Over exact een maand zijn het provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. Met nog een paar weken te gaan, wil een collectief van Limburgse milieu- en natuurverenigingen hun thema’s centraal op de politieke agenda zetten. Zij stelden daartoe een brief op gericht aan de provinciale partijvoorzitters, symbolisch ondertekend op het middelpunt van onze provincie.

De Vlaamse regeringsformatie verloopt moeizaam, het thema welzijn speelt daarin geen kleine rol. Maar wat omvat welzijn precies? Al snel neemt men woorden in de mond over psychologische begeleiding van jongeren of meer capaciteit in de ouderenzorg. Hoewel dat zonder twijfel belangrijke aspecten zijn, start het thema welzijn bij onze leefomgeving.

Tal van internationale studies hebben aangetoond dat mensen gelukkiger en gezonder zijn wanneer ze natuur in hun directe omgeving hebben. Gelukkige, gezonde mensen zijn op hun beurt productiever op het werk. Diezelfde natuur is tevens essentieel voor onze landbouw, zo zullen we bv. nog meer natte natuur nodig waar regenwater rustig kan infiltreren om te vermijden dat er in de toekomst grondwatercrisissen optreden. Zonder water zullen de jonge boerenzonen- en dochters van nu al helemaal niet meer moeten dromen van het familiebedrijf over te nemen. En laat ons niet vergeten hoe wel onze provincie vaart dankzij het groene toerisme, wat enkel kan blijven bestaan indien er goed voor die groene omgeving gezorgd wordt. Kortom, een gezonde groene leefomgeving vormt de basis van alles en hoort daarom prioriteit nummer 1 te zijn.

Daarom bundelen Limburgse Milieukoepel, Natuurpunt Limburg, Limburgs Landschap, Orchis en Werkgroep ISIS nu de krachten om de milieu- en natuurthematiek bovenaan de politieke agenda te plaatsen. Zij verwachten van de toekomstige politieke vertegenwoordigers dat ze hun verantwoordelijkheid naar de burgers toe opnemen en bij beleidskeuzes rekening zullen houden met het algemeen belang.

Concreet wordt aandacht gevraagd voor ondersteuning bij het creëren en uitbreiden van natuurgebieden; het voorzien van meer ruimte voor water; een groen ruimtelijk ordeningsbeleid en het stimuleren van natuureducatie.

Lees het persbericht op VRT: 
Foto: Lieven Roux (VRT)

Share This