Een paar dagen geleden ontvingen wij onrechtstreeks het nieuws dat in natuurgebied Brelaarheide (Houthalen-Helchteren) drie wandelaars door de politie moesten bevrijd worden uit een moeraszone. Twee minderjarigen en een meerderjarige hadden het pad verlaten en waren zo in een zeer natte zone van het gebied terecht gekomen. Ze zaten tot aan hun knieën vast in de modder en konden geen kant meer op. Gelukkig konden ze de hulpdiensten met hun gsm verwittigen, zodat erger voorkomen kon worden.
Verkeerd inschatten
Gelukkig is dit voorval goed afgelopen. Wij probeerden de betrokken wandelaars te bereiken, echter zonder resultaat. Maar tot onze opluchting vernamen wij van de politiediensten die ter plaatse zijn geweest dat met hen alles in orde is. Maar toch zijn wij, als beheerder van deze natuurgebieden, stevig geschrokken van dit nieuws.
Met de huidige drukte in de natuur zijn er wel meer ‘nieuwe’ natuurliefhebbers die bepaalde situaties verkeerd inschatten of dingen doen die voor henzelf of vaak ook anderen gevaar opleveren. Limburgs Landschap probeert met infobordjes de bezoekers te wijzen op mogelijke gevaren. Maar jammer genoeg worden deze soms over het hoofd gezien en alle wegjes of plaatsen vol zetten met bordjes kan ook niet echt de bedoeling zijn.
Wandelen in natuurgebieden vraagt toch wel wat aandacht voor een aantal regels die je best volgt. Je mag het niet vergelijken met een leuke wandeling in de stad of door een park. Zonder iedereen schrik aan te jagen, je mag toch wel wat behoedzaam zijn als je op stap gaat in onze Limburgs natuur.
10 simpele regels
Daarom zouden wij nogmaals via deze weg al de bezoekers van onze natuurgebieden willen wijzen op een aantal basisregels. Wie deze goed opvolgt, kan op een veilige en ook respectvolle manier van de natuur genieten.
- Blijf altijd tijden op de aangeduide paden. Begeef je nooit op gevaarlijk terrein zoals moerassen, steile wanden, boompartijen,…
- Lees de infobordjes aan de ingang van de natuurgebieden, ze geven je vaak belangrijke info
- Veel paden zijn enkel toegankelijk voor wandelaars. Respecteer dit.
- Planten of paddenstoelen plukken doe je niet, laat staan dat je ze meeneemt naar huis. Ook van bessen blijf je liever af. Dan ben je zeker dat je niet op spoed terecht komt met een vergiftiging.
- Draag aangepast schoeisel. Liefst geen korte broek of met blote voeten of sandalen. Let op want bij nat weer of nachtvorst kunnen sommige paden er spekglad bij liggen.
- Bij harde wind of stormweer ga je niet wandelen in een bos of tussen bomen. Bij brand vlucht je altijd recht tegen de wind in.
- Zwemmen of zelfs pootje baden in grote plassen is levensgevaarlijk en ook verboden. Onderstroom en temperatuurverschillen kunnen je altijd verrassen. Ook de bodem is vaak niet stabiel en kan zelfs helemaal onder je wegzakken.
- Draag zo veel mogelijk beschermende kleding tegen insectenbeten en andere irriterende stoffen, zoals haartjes van de processie rups. Controleer als je thuiskomt steeds je hele lichaam zorgvuldig op teken.
- Hou steeds voldoende afstand tot de grote grazers zoals Galloway runderen of Konik paarden. Het zijn halfwilde dieren en dus onvoorspelbaar. Om beestjes te aaien of te voederen ga je best naar een kinderboerderij en niet in een natuurgebied.
- Hou je hond altijd aan de leiband. Uit respect voor de natuur en voor andere wandelaars. Er zijn op haal wat plaatsen hondenlosloopzones.
Met deze info hopen wij dat het voor iedereen wat veiliger en vooral aangenamer wordt om onze mooie natuur te ontdekken.