Op 19 juni laatstleden ontdekte conservator Jef Broux op de Geelberg een voor hem onbekend plantje. Na wat opzoekwerk kwam hij uit op Waterlepetje Ludwigia palustris. Na bevestiging door een paar specialisten kregen wij zijn ontdekking door. “Eerst zeker zijn”, dacht Jef. Een mooie waarneming.
Een zeldzame en beloftevolle vondst voor de Geelberg
Deze soort komt voor op moerassige plaatsen en in vijvers. In Vlaanderen vooral op locaties met stromend water en een venige ondergrond of op heide. Voor natuurgebied de Geelberg is dit zeker een beloftevolle vondst.
Deze moerasplant bloeit enkel in vochtige omstandigheden, maar in de zomer heeft ze liefst een meer opgedroogde en begaanbare bodem. In het water staat ze mooi rechtop. Maar eenmaal het water verdwenen is, ligt ze plat op de bodem. In het water zijn er nooit bloemen te ontdekken. Maar op de groeistengels buiten het water kan je – mits goed zoeken – de piepkleine, groene bloemetjes ontwaren. Ze zitten altijd in een bladoksel. Ze hebben geen kroonbladen en lijken dan ook niet echt op bloemetjes.