De plotse stijging van Maas heeft ook de veeverzorgers van Limburgs Landschap vzw op snelheid gepakt. Na de eerste meldingen van het opkomende regenfront schoten ze al in actie. Maar het peil van de rivier steeg veel sneller dan gedacht. Vanaf dat moment werd er met man (en vrouw) en macht en bijna 24u op 24 gewerkt om alle dieren in veiligheid te brengen.
Hengelhoef
Een deel van de dieren werd nog tijdig uit hun penibele situatie gehaald en overgebracht naar drogere oorden. Zo grazen er nu al een aantal konikpaarden in onze weides aan het bezoekerscentrum in Hengelhoef. Daarnaast werden een aantal Galloway-runderen ondergebracht bij een landbouwer in de buurt van Mazenhoven. Ook vandaag nog (16/7) werden er nog dieren opgehaald en verplaatst. Want het water bleef maar stijgen. Voorlopig zijn we er zeker van dat alle dieren verplaatst werden of zich op hogere delen bevinden.
Op zich al een huzarenstukje want onze kuddes laten zich niet zo maar vangen of verplaatsen. Zeker niet in deze omstandigheden. Je kan een Konik of een Galloway niet even netjes vragen om in een bootje te stappen. De dieren opjagen houdt ook een groot risico in omdat ze mogelijk de sterke stroming inlopen en dan grote kans hebben om te verdrinken. Het gaat trouwens om meer dan 100 dieren verspreid over meerdere natuurgebieden.
Hogerop
Gelukkig zijn de dieren wel wat gewoon en weten ze instinctief wanneer het tijd is om hogere delen van hun leefgebied te gaan opzoeken. Als zo een deel dan volledig wordt afgesloten is er natuurlijk wel een probleem.
Als het water blijft stijgen tot een stuk boven het alarmpeil kunnen ze nog in de problemen geraken. Maar hopelijk is dat niet het geval.
Daarnaast moet er wel eten voorzien worden. Daarom zijn onze verzorgers en ploegen druk bezig met dit te regelen. Maar de brandweer ziet het momenteel niet zitten om met bootjes naar de dieren te varen. De stroming is nog veel te sterk. Geen paniek, want ze kunnen nog wel even – als het moet zelfs een paar dagen – zonder extra hooi. Maar dat komt er, zodra het mogelijk is, aan. De hulpdiensten geven ons daarin voortdurend advies.
Momenteel is nog een aantal dieren ingesloten door het water van de Maas. Dit is het geval aan de uitkijktoren in natuurgebied Negenoord (zie foto). De ganse kudde die in het gebied loopt staat daar momenteel droog en veilig. Hetzelfde op een eilandje aan natuurgebied Hochter Bampd in Herbricht-Lanaken. Daar staan alle Konikpaarden die in het gebied zitten. Zij wachten rustig tot het water laag genoeg staat om terug het gebied in te kunnen.
Bezorgdheid
Wij ontvangen heel veel mails en telefoontjes van bezorgde buurtbewoners. Dat is op zich heel fijn en bemoedigend. Maar weet dat alles zo goed als mogelijk wordt opgevolgd. Onze veeverzorgers en ploegen weten perfect waar ze mee bezig zijn. Toch mag het duidelijk zijn dat ook voor hen deze omstandigheden heel uitzonderlijk zijn.
Het is dankzij hun koelbloedige en snelle optreden dat alle dieren nog leven. Het was kantje boordje. Het is eigenlijk een wonder dat er nog geen dieren zijn verdronken. Gelukkig. Maar het is nog niet voorbij. Zo bidden we – net als iedereen die vlak bij de Maas woont – dat het water terug gaat dalen. Daarna wacht er nog een hoop werk. Denkelijk zijn er een groot aantal meters omheining vernield of weggespoeld. Die gaan op korte termijn terug moeten geplaatst worden.
Misschien dat iedereen die zijn bezorgdheid nu al uitte over onze dieren in de natuurgebieden dan een handje komen helpen. Want die hulp gaan we zeker kunnen gebruiken.
Wij krijgen ook meldingen van andere natuurgebieden langs de Maas. Zoals Koningssteen. Dit zijn dieren van Nederlandse organisaties. Maar ook hier is met volop bezig met het verplaatsen of opvolgen van de kuddes.