fbpx

Op 12 januari ondertekende Limburgs Landschap de overeenkomst om over te gaan tot de aankoop van een historisch bos. Wat het bos zo speciaal maakt, is de aanwezigheid van de zeer zeldzame bergnachtorchis. Een orchidee die uniek is in Vlaanderen.

Vermeld ‘Red de orchis’ & doe een gift op BE28 4564 0220 0120 – Limburgs Landschap vzw
Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Top secret
Waar het historisch bos zich precies bevindt, wil de natuurvereniging liever niet kwijt. “We willen vermijden dat het bosje – en dus ook de orchidee – platgelopen wordt door nieuwsgierigen. Dat zou doodzonde zijn”, aldus de directeur van Limburgs Landschap vzw, Dirk Ottenburghs. Wat hij wél wil verklappen, is dat het bos ergens in Zuid-Limburg ligt. Om het historisch bos met o.a. de orchispareltjes voor altijd te beschermen, organiseert de vzw een crowdfunding. Het doel is om 5.000 euro in te zamelen, om het perceel aan te kopen en het aangepast te beheren. Binnenkort worden – i.s.m. het Regionaal Landschap Haspengouw Voeren – al werken uitgevoerd. Hiermee willen zij de omstandigheden voor het behoud van deze unieke populatie verbeteren en de kans vergroten dat er zelfs nog orchideeën bijkomen.
Dankzij de Vlaamse Landmaatschappij is er ook een samenwerking met de landbouwer die een aanpalend grasland pacht. Vanaf nu zal hij een strook van 10 meter breed niet meer bemesten. Hierdoor krijgt de orchidee nog meer kansen om te groeien. Een positief verhaal waaruit nog maar eens blijkt dat natuur en landbouw elkaar kunnen versterken.

Botanische zeldzaamheid in Ferrarisbos  
Het eiken-haagbeukenbos heeft een ‘zeer waardevolle biologische waardering’. Het gaat om een struweel op kalkrijke bodem, waar vroeger ook populieren stonden. In de 18de eeuw was het bos zeker dubbel zo groot als vandaag. Ondanks het feit dat het op een heuvel ligt, staat het grondwater er toch vrij hoog door de ondiepe kalkrijke klei die er voorkomt.
De zeldzame bergnachtorchis valt door zijn slanke, groenwitte uiterlijk overdag niet op bij mensen. Maar ’s nachts geuren de bloemen heerlijk om nachtvlinders aan te trekken, die ook voor de bestuiving zorgen. Het is een prachtige orchidee met twee (zelden drie) grote, ovale, horizontale bladeren. Vanop een afstand lijken ze op witte hyacinten, wat echt verrassend is. Als gevolg van haar hoge standplaatsvereisten is de groei van de bergnachtorchis in Vlaanderen steeds beperkt gebleven tot de Leemstreek en de Voerstreek. Het gaat dan ook om een uiterst zeldzame soort én indicator van een oud bos.
Ze groeit meestal op open plekken,  in volle zon of in de halfschaduw in kort gras, langs paden, op droge plaatsen of  in lichtrijke loof-of naaldbossen. Je vindt ze van de Atlantische kust tot de Oeral, soms zelfs op een hoogte van 2300 meter, maar de populatie in Zuid-Limburg is met zo’n 160 planten uniek in Vlaanderen.

Biologische bijzonderheid
Nachtvlinders vinden – met hun lange tong – nectar in de 23 tot 43mm lange spoor van een bergnachtorchis. Als zij hun kop in de ingang van de spoor drukken, blijven de ver uiteenstaande hechtkliertjes van de twee stuifmeelklompjes aan de ogen van de vlinder plakken. Als de insecten de bloem verlaten, gebeurt er iets opmerkelijks. Het steeltje waarop deze stijfmeelklompjes zich bevindt, trekt na een halve minuut krom, waardoor de kans op een succesvolle bestuiving bij een volgend bezoek wordt vergroot. Eén van de wonderen der natuur!

Vermeld ‘Red de orchis’ & doe een gift op BE28 4564 0220 0120 – Limburgs Landschap vzw
Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.
Meer info: www.limburgs-landschap.be

Share This