Karel Borgs is helaas op zaterdag 27 augustus 2022 onverwacht gestorven. Hij zou 80 jaar worden in november. Hij was jarenlang lid van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van onze natuurvereniging. Karel was conservator in natuurgebied Bolderberg en de bezieler van de Gust Claesheide – een prachtig stukje heidelandschap.
Ook de aankoop van het natuurgebied Hengelhoef hebben we dankzij Karel en zijn echtgenote Suzanne kunnen realiseren.
Verschillende jaren heeft Karel Limburgs Landschap vertegenwoordigd in de gemeentelijke adviesraad van Heusden-Zolder.
Door zijn goede contacten met baron de Vogelsanck en jonkheer de Bellefroid, kon hij ieder voorjaar de ‘Vroege vogels’ wandeling begeleiden rond de vijvers van Terlaemen. met als afsluiter een lekker ontbijt. Na zijn ‘pensioen’ binnen de vereniging, kwam hij nog regelmatig een babbeltje doen; zijn kinderen en kleinkinderen waren dan het middelpunt van de gesprekken.
Onze gedachten zijn bij zijn familie in deze verdrietige tijd en we willen hun veel sterkte wensen.
Met veel dankbaarheid en warmte denken we terug aan Karel en snorren we dit interview op uit 2010:
Hoe is het met Karel Borgs?
Het is vandaag (maandag, 12 juli 2010) alweer een bloedhete dag. Gelukkig voorziet Suzanne, de hartelijke echtgenote van Karel, een zelfgemaakte frisse fruitsap. Ondertussen zijn ze drieënveertig jaar getrouwd en in Heusden-Zolder genesteld. In de schaduw van de Bolderberg brachten zij drie kinderen groot. Twee dochters met daartussenin een zoon! Ondertussen werd Karel al negen keer trotse grootvader! Maar trots is hij ook op de weg die Limburgs Landschap vzw heeft afgelegd….
Karel werd geboren in Schaffen (Vlaams-Brabant). Bij Electrabel stond Karel in voor het aankopen van elektrische installaties, wat dus niet rechtstreeks met natuur te maken heeft. Volgens Karel word je nochtans ‘groen’ geboren. Zijn vader was landbouwer en grote vakantie betekende toen twee maanden ‘werken in het veld’. Toen hij een paar jaar in Heusden-Zolder woonde, besloot hij lid te worden van de milieuraad (1979). Amper twee jaar later schopte hij het al tot voorzitter! Uit dat jaar vloeide ook het eerste contact met Limburgs Landschap vzw. Hugo Pluymers (de pionier van Limburgs Landschap) werd uitgenodigd op een milieuraad-vergadering. De twee partijen kwamen samen op het idee om iets te doen voor de Gust Claes-heide. Gust Claes was de 1ste voorzitter van de milieuraad en een fervente voortrekker van natuurbehoud. Via Limburgs Landschap vzw werd dit perceel gehuurd en in 2007 werd het gebied zelfs gekocht. In 1981 werd Karel lid van Limburgs Landschap vzw, dat toen tien jaar bestond. “De organisatie van toen is amper nog te vergelijken met nu”, benadrukt Karel. De vzw kende een grote ‘boom’ tussen 1990 en 2000. De toegekende subsidies zorgden voor een grote uitbouw van de vereniging.
Zijn lievelingsgebied?
Dat is geen makkelijke vraag… Hij gokt eerst op Bolderberg en Terlaemen, hij zwaait er immers de plak als conservator. Maar dan kiest hij toch resoluut voor het Sneppekot. Het Sneppekot valt binnen privégebied van Terlaemen en is enorm interessant qua begroeiing en vogels. Het gebied valt onder het label ‘laagveen’ en is hier vrij zeldzaam. Kenmerken zijn: beenbreek, zonnedauw (zie foto klein zonnedauw), veenmossen, witte snavelbies en dopheide. Bovendien werd er ooit door prins Laurent een prijs (ELO) uitgereikt aan de eigenaar van dit prachtige gebied! Toen al in beheer door Limburgs Landschap vzw! Redenen genoeg dus om deze plaats op ‘numero uno’ te zetten. Maar de belangrijkste reden voor Karel blijkt ‘goede herinneringen’ te zijn. Hij heeft er ondermeer beheerswerken uitgevoerd met Dirk Moons; een man die op 34-jarige leeftijd ongelukkig het leven liet. Zijn invloed op Limburgs Landschap vzw is nog steeds van onschatbare waarde.
Zonet vermeldden we al dat Karel conservator is van Bolderberg. Maar wat houdt dit precies in?
Het sleutelwoord blijkt ‘opletten’ te zijn. Vooral in Bolderberg komt er veel bezoek. Sommige mensen denken dat alles kan en mag. Afbraak en vandalisme moet zo snel mogelijk aan onze regiocoördinator gemeld worden. Hij kan dan hard optreden en eventueel een PV opmaken. Verder begeleidt de conservator de jaarlijkse activiteiten zoals plaggen met scouts, grachten open maken met de lagere school van Bolderberg, de ochtendwandeling op Terlaemen die trouwens meer dan 50 wandelaars telde, etc.
Zijn lievelingsdier is de boomkikker. Sinds enkele jaren investeert Limburgs Landschap vzw doelgericht in de bescherming van de boomkikker. Hij is goed te herkennen aan zijn felgroene kleur met zwarte streep (zie foto). Bovendien blijft hij met zijn zuignappen lekker aan je vingers plakken. Karel is niet altijd een grote kikkerliefhebber geweest…. Vroeger keek hij vooral naar zangvogels en eenden op Terlaemen.
De beste realisatie van Limburgs Landschap vzw tot nu toe?
De aankoop van Hengelhoef, natuurlijk! Ten eerste omdat er in één keer een grote oppervlakte (125 ha) aangekocht werd. Dit gaf de mogelijkheid om hier een bezoekerscentrum uit te bouwen. Het zette ook een evolutie in beweging, want er werden ook meer mensen aangenomen. In 2002 kwamen Hugo Pluymers en Karel met CM (Christelijke Mutualiteit) tot een akkoord. In totaal werden er 8 personeelsleden overgenomen. Dat zette de teller bij LiLa op 25. Twee jaar na de aankoop besliste Hugo om de bestaande gebouwen als bezoekerscentrum in te richten. De opening van het bezoekerscentrum werd in april 2009 een feit!
Hoe ziet de toekomst van Limburgs Landschap vzw eruit?
Onze core-business zal gronden kopen en -beheren blijven. Maar PR, educatie en de site van het Domherenhuis moeten wel verder uitgebouwd worden. We zijn gegroeid van een kleine amateuristische vereniging tot een kleine KMO, meer professionalisering is dan ook wenselijk. Karel wil de LiLa-deur graag op 70-jarige leeftijd achter zich dicht trekken. Dat betekent dat hij nog twee jaar te gaan heeft. Dat is niet lang meer, maar als hij achterom kijkt, is er gelukkig heel wat verwezenlijkt. Dat wil zeker niet zeggen dat de vereniging nu op de lauweren mag rusten, want stilstaan is nog steeds achteruitgaan.