fbpx

Bever

Negenoord – Kerkeweerd

Dilsen-Stokkem

Je kan er in Negenoord niet langs kijken, beversporen. Deze grote knaagdieren zijn naarstige werkers. Ze knagen elke nacht er stevig op los en je kan dan ook op veel plaatsen bomen tegenkomen waar ze aan bezig zijn. De typische kegelvormige knaagsporen waarmee ze de boom proberen om te krijgen. Als je wat dichterbij kan gaan kijken zie je ook duidelijk de sporen van de twee grote snijtanden waarmee ze dit werk verrichten.

Bevers zijn echte bouwvakkers. Ze leven in een burcht. Dit is een berg hout waarin hun knusse hol zit. Stevige bouwsels van wel 2 meter hoog en soms een doormeter van wel 10 meter. Dit bestaat meestal uit verschillende kamers waar ze in groepen van vijf tot zes dieren in wonen. Het is in deze burchten dat ze hun jongen werpen en grootbrengen. Een vrouwtje kan elk jaar 1 tot 6 jongen werpen. De ingang van de burcht moet steeds onder water staan zodat andere dieren geen toegang hebben. Daarom dat ze rond hun burcht dammen bouwen om de waterstand te verhogen. En daar zijn ze meesters in. Op die manier kunnen ze het landschap grondig veranderen. Soms zetten ze enorme oppervlaktes onder water. Heel wat andere diersoorten profiteren van deze uitzonderlijke toestand.

Maar ze leggen al die bomen niet enkel om voor dat bouwmateriaal voor hun dam en burcht. Bevers zijn strikte vegetariërs die vooral schors, kruiden, planten en bladeren eten. Ze smullen dan ook van het jonge groen van de door hen gevelde bomen. Een laatste reden waarom ze zo graag aan bomen knagen is omdat hun voorste snijtanden altijd blijven doorgroeien. Als ze die niet zouden gebruiken groeien ze helemaal rond.

Bevers houden geen winterslaap. Ze leggen wel een wintervoorraad takken aan. Die bewaren ze net buiten hun burcht onder water. Door de koude temperaturen blijft alles goed eetbaar. Een natuurlijke frigo eigenlijk.

Bevers zijn echte waterdieren. Heel hun lichaam is hierop voorzien. Ze kunnen hun neus en oren afsluiten als ze duiken. Hun grootste hulpmiddel is hun afgeplatte staart. Die dient als stuwmiddel tijdens het zwemmen. Maar ook om bij gevaar er stevig en met een harde knal mee op het water te slaan.

Het zijn stevige beestjes met een lengte van bijna 1 meter en een gewicht van tussen de 25 en 38 kg. Het is dan ook ons grootste inlandse knaagdier.

Bever Negenoord – Kerkeweerd