Bospoelen
– Een spoor van water
Platte Lindeberg
Dilsen-Stokkem
Water doet leven. Zo is het ook in het bos. Maar water is daar niet zo vanzelfsprekend. Een bos bestaat uit bomen, zoals je waarschijnlijk weet, en bomen halen met hun wortels veel water uit de bodem. Dus veel bomen samen halen dan ook veel water uit de bodem. Daar komt nog eens bij dat veel bossen op heuvels liggen. Want onze voorouders hadden al snel door dat de valleien vruchtbaardere grond bevatten en dat het makkelijker is om een vlakke vallei te bewerken dan een steile helling. Dus dreven zij onbewust de bossen terug naar de plaatsen waar ze nu staan.
Toch is water belangrijk voor heel wat soorten die in de bossen leven. Daarom zijn bospoelen zo belangrijk. Ze ontstaan op plaatsen waar de bodem een natuurlijke kuil vormt en de ondoorlaatbaar is. Soms kan dit zelfs boven op een heuvel zijn. Of het bos maakt zelf zijn poelen. Een omgewaaide boom die zijn wortels door te vallen mee neemt vormt zo een grote kuil. Bij regenweer stroomt die put vol en vormt zo een nieuwe poel.
Ook mensen maken soms poelen. Bewust, maar heel vaak ook niet. Door met zwaar materiaal door het bos te rijden, bij kapwerken of zo, rijden ze op sommige plaatsen diepe sporen in de bosbodem. Ook dit zijn ideale plaatsen om water te vergaren en, soms tijdelijke, poelen te creëren. En je mag er zeker van zijn dat op die plaatsen heel wat soorten voorkomen die graag even in het water vertoeven of er zelfs in gaan wonen.

Bospoelen, close-up

Bospoelen, panorama