fbpx

Gaspeldoorn

– Veel meer dan struikhei alleen

Platte Lindeberg

Dilsen-Stokkem

Van de typische purperen hei van de Kempen kan je ook hier in de nazomer genieten. Want dan staat de struikhei in bloei. Op de schralere graslanden van dit natuurgebied zie je hier en daar ook de zeldzame gaspeldoorn. De gele, op brem lijkende, bloemen van deze plant trekken heel wat bijen en andere insecten aan.

Let op, want ze hebben scherpe dorens op hun takken. De struikvormige heester heeft smalle blaadjes waarvan de huidmondjes in nauwe groeven liggen. Hierdoor zijn ze perfect aangepast aan de droge omstandigheden van het landschap waarin ze voorkomen, de droge heide. De stekels beschermen hen dan ook nog eens tegen vraat door dieren. De onderste stekels zijn zelfs gekromd om zo te beletten dat muizen tegen de plant opkruipen. Geen doetjes die gaspeldoorns.

Maar ook het pijpenstrootje en valse salie kan je hier terugvinden. Deze soorten wijzen ook op een schrale of voedselarme grond.

Tussen het pijpenstrootje of de heide, kan je met wat geluk de heidesabelsprinkhaan terugvinden. Voor deze soort heb je goede ogen of oren nodig, want hij verstopt zich graag in heidestruiken en heeft maar een zwakke zang.

Gaspeldoorn bloem, foto door Jan Leijskens

Gaspeldoorn struik, foto door Marcel Bex.

Gaspeldoorn struik, foto door Marcel Bex.