fbpx

Vallei van de Mangelbeek

Het natuurgebied Vallei van de Mangelbeek ligt tussen de dorpscentra van Heusden en Zolder. De woonkernen groeiden historisch op twee getuigenisheuvels. Een tocht in de vallei van de Mangelbeek leidt je langs afwisselende landschappen en laat je kennis maken met natuur en historie van weleer.
Het natuurgebied is een deel van het begeleidend landschap van de Mangelbeek. Wie er in dit gebied op uittrekt, kan zich aan de nodige nattigheid verwachten. Valleien zijn altijd moerassig, bovendien ligt het deelgebied Schansbeemden in een mijnverzakkingszone. De aanwezigheid van prachtige waterplassen, open moeras, elzenbroekbossen en venig berkenbos wijst op de waterrijkdom van het gebied. In het landschap ontdek je sporen van een kleinschalig agrarisch landschap zoals houtwallen, graslanden, hooilanden of akkertjes. Heel anders zijn de percelen met ruige natuur waar de Schotse hooglandrunderen het voor het zeggen hebben.
Andere opvallende bewoners zijn de venglazenmaker en de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. 

OPGELET WERKZAAMHEDEN: VOOR JOUW VEILIGHEID ZIJN DE RODE EN GELE WANDELROUTE NIET TOEGANKELIJK OP WEEKDAGEN TUSSEN 7 en 17u.
Deze uitvoering van de Vlaamse Landmaatschappij kadert in het Landinrichtingsproject Mijn Mangelbeek, inrichting Trage Wegen.

Conservator

Evert Cuppens

evertcuppens@hotmail.com

Wandelingen in dit gebied

Start Wandelingen:

Parking Domherenhuis
Dekenstraat 39, Zolder 

Routes:

Gele route (6,5 km)

Te ontdekken in dit gebied!

Zouwtjes

Houtwal

Stalletje

Zomereik

Vergeet-me-nietje

Scheerling

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This