fbpx

In het natuurgebied Negenoord in Stokkem zijn 3 ooievaarsjongen geboren. Dat is bijzonder, want het is de eerste keer dat een koppel ooievaars gebroed heeft in het gebied. De ooievaar is met 9 broedkoppels dit jaar aan een opmars bezig in Limburg. Ter vergelijking: vorig jaar telde de provincie nog maar 3 ooievaarskoppels.

Geweldig nieuws voor het natuurgebied Negenoord in Stokkem: het koppel ooievaars dat er was neergestreken om te broeden, heeft 3 jongen gekregen. En dat is een primeur, want het natuurgebied had nog nooit een koppel broedende ooievaars op bezoek gehad.

“We hebben al jaren een paal staan met daarop een ooievaarsnest, maar die leverde tot nu toe niets op. Vorig jaar hebben we een tweede paal gezet in het gebied. Het is op die paal dat het koppel nu gebroed heeft”, vertelt Dirk Ottenburghs van Limburgs Landschap.

Populaire broedplaats

Dit jaar blijkt Limburg een populaire broedplaats voor ooievaars. Zo telt de provincie in totaal 9 broedkoppels. 2 weken geleden werden ook al de eerste 4 kuikens geboren in het natuurgebied Tösch-Langeren in Maaseik. Ook in het Schulensbroek in Herk-de-Stad is voor het eerst een koppel aan het broeden. Vorig jaar waren er nog maar 3 ooievaarskoppels in de provincie.

Dat de ooievaar steeds vaker broedt in Limburg, heeft volgens Ottenburghs 2 grote redenen. “De populatie ooievaars in Nederland is de laatste jaren vrij goed. Waarschijnlijk begint die populatie zich nu te verspreiden richting ons land. Daarnaast heb je met het Zwin en ZOO Planckendael ook groeiende populaties in Vlaanderen. Die jongen beginnen steeds verder van hun geboorteplek nest te maken.”

Om de broedplaats van de ooievaars in Negenoord geheim te houden, heeft Limburgs Landschap beslist om geen beelden te delen.

Foto: Eric Stukken
Bron: VRT nws, Radio 2

Share This