fbpx

De Zig

Natuurgebied de Zig ligt in en langs de Lossing. Vanuit de vogelkijkhut kan je zowel ‘s winters als ‘s zomers met het vogelvolkje van de Zig kennismaken.
Natuurgebied de Zig ligt in en langs de Lossing. In november 1993 kocht Limburgs Landschap vzw hier haar eerste gronden. Op dat moment kenmerkten populieraanplanten het landschap. De droom was gewaagd: een vijvercomplex herstellen zoals wetenschapper Van Beneden het in de eerste helft van de 20ste eeuw had beschreven.

Een droom werd werkelijkheid
Maar in 2004 was het zover. Zo’n 35 ha vijvers konden ’ingewijd’ worden. Planten en dieren reageerden snel op het nieuw aangeboden biotoop. Het aantal rode lijst-waterplanten is ronduit spectaculair te noemen. Wat de vogels betreft verschenen, buiten pioniersoorten, ook soorten als watersnip, blauwborst en wintertaling. En logischerwijs trekt al dat water ook libellen aan: met vroege glazenmaker, glassnijder en variabele waterjuffer als mooie voorbeelden.
Vanuit de vogelkijkhut kan je zowel ‘s winters als ‘s zomers met het vogelvolkje van de Zig kennismaken.

Via bewegwijzerde paden kan je makkelijk de mooiste plekjes van het gebied en het nabijgelegen gebied de Goort ontdekken.

Conservator

Guido Knoops

guido.knoops@gmail.com

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelingen in dit gebied

Vertrekpunt:

Parking Doorslagstraat
Doorslagstraat
Kinrooi

Gele route: 6,8km
Rode route: 8,2km

Te ontdekken in dit gebied!

Vlinders

Sprinkhanen – Grote groene Sabelsprinkhaan

Ruigtes

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This