fbpx

Vandaag las ik een kort berichtje in de krant over het verbod op neonicotonoïden. Jawel, een woord met een scrabble-score die al je tegenstanders naar huis stuurt. Maar toen ik het las was scrabble echt het laatste waar ik aan dacht. Zeer verontrustend.

Politiek

Natuurlijk gaat het hier om, alweer, een politiek steekspel. Maar over een onderwerp dat jammer genoeg niet enkel ons, maar ook onze kinderen, kleinkinderen en eigenlijk de ganse wereld wakker zou moeten houden. Waarover gaat het? Giftige stoffen die massaal onze bijen en andere insecten naar de eeuwige jachtvelden stuurt. Europa heeft al vier van de vijf producten verboden. Maar in ons landje kan onder bepaalde omstandigheden of in bepaalde sectoren nog lustig rondgespoten met dit vergif. De wetten om dit aan banden te leggen lagen klaar om gestemd te worden. Maar een aantal partijen staken hier een stokje voor. Ze vroegen uitstel omdat er blijkbaar juridische twijfel is. Niet over de producten zelf, daar is al lang bewezen dat ze heel schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Maar wel omdat de Raad van State het Waalse verbod van tafel veegde omdat… de regels van de bevoegdheden in ons land niet klopten. Tja, in onze spagetti-structuur van overheden is dat wel vaker een probleem.

Bestuiving

Ik wil geen oordeel vellen over wie er in dit politieke gekrakeel gelijk heeft. Maar wat ik wel weet is dat elke dag dat iemand met deze producten mag werken de klok achteruit wordt gedraaid. Insecten zijn nu eenmaal een heel belangrijke factor in het verhaal van de ecosystemen. De beelden van Aziaten (of het nu Japanners of Chinezen zijn daar twijfel ik aan) die met een klein borsteltje elke bloesem moeten gaan bestuiven zijn, jammer genoeg, geen fake-nieuws.

De vergif-lobby zet hiermee ons volledige milieu op de helling.

Ook de Vlaamse fruittelers klagen over het ontbreken van bestuivers in hun plantages. Allerlei projecten met wilde bijen worden uitgedacht. Bakken met hommels worden van heinde en ver aangevoerd om de velden en serres te plaatsen. Dat dan de vergif-lobby alle zeilen bijzet om dit verbod tegen te werken is echt wraakroepend. Zij vermoorden via deze weg niet alleen miljoenen insecten, maar zetten ons volledige milieu en de bijhorende ecosystemen ook volledig op de helling.

Achteruit

Zo gaat de insectenpopulatie dramatisch verder achteruit. Want buiten Europa zijn er heel wat landen waar deze discussie zelfs nog nooit op de tafel geraakt is. Iedereen, die een beetje heeft opgelet tijdens de lessen biologie in zijn studententijd, weet dat als de basis van een voedselpiramide smaller wordt, dit ook effect heeft op de lagen erboven. Zo steunt bijna heel het ecosysteem op deze kleine wezentjes. De wezentjes die wij wereldwijd massaal aan het uitroeien zijn. Hopelijk dat we op tijd doorkrijgen dat we op die manier de poten onder onze eigen welvaart-stoel aan het wegzagen zijn. Hopelijk…

Share This