fbpx

Vorig jaar is er aan de uitkijktoren in natuurgebied Negenoord een nestkast voor torenvalken opgehangen. Een hele klus, uitgevoerd door medewerkers van het Natuurhulpcentrum Oudsbergen. En dan was het afwachten. De verwachtingen waren niet zo hoog, meestal duurt het wel even voor zulke nestkasten bewoond worden.

Groot was dan ook onze verbazing toen we een melding kregen – in de loop van de maand mei – dat er mogelijk torenvalken in de nestkast zaten. Dat zou wel erg vlug zijn! Gewapend met een camera op stok en veel enthousiasme reden we naar Dilsen-Stokkem. Vanaf het uitkijkplatform boven op de toren konden we met de camera in de nestkast piepen. En jawel, vier pas uitgekomen pulli lagen netjes op een hoopje in de nestkast. Maar er was meer…

Op de beelden zagen we dat er al eerder huurders waren geweest. Tegen het plafond van de nestkast hing een wespennest. Ondertussen zonder bewoners (gelukkig voor onze ukkies).
Denkelijk hebben de wespen dit plekje vorig jaar al uitgekozen om een nest te bouwen. Maar dit jaar bleven ze weg en lieten ze onze ‘huurwoning’ over aan de soort waarvoor ze bedoeld was, de torenvalkjes.

Eind mei werden de pulli door Guido Knoops, erkend vogelringer, van een wetenschappelijke ring voorzien. Met de welkome hulp van klimmer Etienne Vanormelingen. Hierdoor kunnen we ‘onze’ eerste Negenoord-torenvalken later terug herkennen. Hopelijk gaat het hen  goed!

Klimmer, Etienne, haalde de pulli voorzichtig uit de nestkast.

Ringer, Guido Knoops, voorzag elk jong van een wetenschappelijke ring

En nadien gingen ze allemaal netjes terug de nestkast in.

Share This