fbpx

Het is heerlijk om te wandelen met je hond in de natuur, zeker nu de lente aangebroken is. Maar lente betekent ook broedseizoen. Om hondeneigenaars te sensibiliseren om hun hond aangelijnd te houden, start natuurvereniging Limburgs Landschap vzw daarom opnieuw de campagne ‘Fijn, de hond aan de lijn!’ Het helpt om de natuur op dit ogenblik te zien als een kraamkamer; daar ben je ook extra voorzichtig.

Om deze oproep meer kracht bij te zetten, organiseerde de natuurvereniging op zondag 26 maart 2023 een hondenhappening in Hengelhoef (Houthalen-Helchteren), waar ook één van hun bezoekerscentra gelegen is. In samenwerking met de Hasseltse hondenschool en de gemeente, kon je er demonstraties behendigheid en hindernissen volgen. De toezichter van de natuurvereniging sensibiliseerde rond het gevoelig thema om de hond aan de lijn te houden.
Flinke viervoeters en hun baasje, ontvingen een goodie (lees: doggie) – bag. De site beschikt trouwens ook over een avontuurlijke hondenlosloopwei, waar honden dus wel lekker los kunnen lopen.  Zo’n 30-tal viervoeters en hun baasjes zakten af naar Hengelhoef en zagen dat het goed was.

Beëdigde wachters en vrijwilligers van Limburgs Landschap vzw zullen de komende maanden in verschillende natuurgebieden rondlopen en de hondeneigenaars die hun hond aangelijnd houden, belonen met een zakje hondensnoepjes voor hun trouwe viervoeter. Maar er zullen ook gerichte acties plaatsvinden waarbij boetes uitgeschreven worden. Bescherm de natuur, je hond en andere bezoekers.


Van het paadje
Het is wettelijk verboden om, buiten de hondenlosloopgebieden, honden te laten loslopen in natuurgebieden. Toch is het in vele natuurgebieden schering en inslag: rondsnuffelende honden die van de paden gaan. Niet alleen het wild zoals reeën, hazen, etc. voelen zich opgejaagd, maar ook kinderen en volwassenen zijn vaak bang voor onbekende viervoeters. En dan zijn er nog zeldzame diersoorten, zoals de boomleeuwerik en kwartelkoning, die het door (loslopende) honden extra moeilijk krijgen. “Limburgs Landschap vzw is een vereniging die verantwoordelijk is voor het behoud en bescherming van die (zeldzame) natuur in haar gebieden. Door te zorgen dat planten en dieren niet verdwijnen, kan iedereen er van blijven genieten, ook in de toekomst. En daar kunnen we dus met zijn allen een steentje aan bijdragen”, zegt Franka Keyers, toezichter van Limburgs Landschap vzw. Maar niet iedereen wil hetzelfde van de natuur. “Dat is lastig, want het is niet mogelijk om het alle mensen precies naar hun zin te maken. Daarom zijn er afspraken en regels nodig, net zoals in het verkeer. Honden zijn namelijk samen met hun baasje te gast in een gebied waar jaarrond dieren leven. Je doet als gast toch ook niet wat je wil in andermans huis”, vervolgt ze.


“Mijn hond doet niets”
De regel ‘Honden aan de lijn’ geldt voor alle honden, ook al zijn ze zeer klein of oud en sloom. Het is praktisch onmogelijk om onderscheid te maken. “Ook al denk je dat je hond toch niets doet of wél goed luistert: alle honden hebben een jachtinstinct. Bij jachthonden is dat sterker ontwikkeld, maar andere honden hebben het ook,” zegt Franka Keyers, toezichter van Limburgs Landschap vzw. De hond wil het dier dat hij ruikt opsporen en erop afgaan: uit nieuwsgierigheid, of om het te vangen. Bijna alle dieren in natuurterreinen zijn bang voor honden, ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op.

Bescherm de natuur en je hond
De gevolgen zijn niet altijd onmiddellijk waarneembaar, maar ze zijn er wel. Denk maar aan vogels die op de grond of laag in de struiken broeden. Als weide- of watervogels een nestplaats zoeken of een nest bouwen, mogen ze niet te vaak worden verstoord. Worden ze toch verstoord, dan zoeken de vogels hun nestplaats elders, of verlaten het gebied. Als ze al een nest hebben, dan zullen ze opvliegen als er een hond te dicht in hun buurt komt. De eieren of jonge vogels in het nest vormen dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren, zoals eksters, kraaien en meeuwen. Op die manier kan de vogelstand teruglopen. Ook in rustgebieden zijn loslopende honden nefast voor vogels. Door het opvliegen verbruiken ze namelijk extra energie die ze net hard nodig voor hun najaars– of voorjaarstrek naar verre oorden. Ook de reeën worden het slachtoffer van honden. Wist je dat een enkele aanraking van een reekalfje ervoor zorgt dat die verstoten wordt? Dat betekent dat het kalfje een pijnlijke en trage dood wacht in dat geval. Voor loslopende honden slaan reeën op de vlucht, ook al lopen die ‘vrolijk’ kwispelstaartend achter hen aan. Reeën raken namelijk snel in paniek en rennen zich letterlijk dood op wegen, prikkeldraad en hekken in ons kleine Vlaanderen. Of ze veroorzaken verkeersongelukken. En daar worden niet alleen de dieren het slachtoffer van.

Wist je ook dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook everzwijnen of opgeschikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt. Een ongeluk is snel gebeurd. Bovendien zijn loslopende honden die door de natuur razen vatbaarder voor ziekten en teken. Hou je hond dus ook aan de lijn na het broedseizoen.

Foto: Dany Tielens

 

Share This