fbpx

Hengelhoef

Natuurgebied en bezoekerscentrum Hengelhoef liggen langs de vallei van de Roosterbeek. Ontdek al wandelend de eeuwenoude historiek en beleef met volle teugen de verscheidenheid aan landschappen. Je hebt de keuze uit 3 wandelroutes. Een gratis wandelfolder is te verkrijgen in het bezoekerscentrum. Wie verder wil wandelen kan vanuit Hengelhoef ook het nabijgelegen heidegebied Den Teut en Ten Haagdoornheide verkennen.

Eerst even naar binnen
Vlakbij de parking ligt Bezoekerscentrum Hengelhoef van Limburgs Landschap vzw. Het is een gerenoveerd Kempisch hoevetje in vakwerkbouw uit de 19de eeuw. Het deed ooit dienst als woning voor de boswachter. Je kan er terecht voor informatie over de natuur in het algemeen en de heide in het bijzonder.

 

Gevarieerd landschap
De aangeplante dennenbossen, stille getuigen van de mijnindustrie, wisselen elkaar af met gemengde loofbossen met beuk, ruwe berk en zomereik. Een waar paradijs voor paddenstoelen! Elk jaar, in de herfst, zakken dan ook paddenstoelenspecialisten van heinde en ver naar Hengelhoef af.
Langs de vijvers, tussen de bossen, hooi- , en weilanden kronkelt de Roosterbeek zich door Hengelhoef. Daar vertoeft ook de zeldzame beekoeverlibel, die voor de afzet van haar eitjes zuurstofrijk stromend water nodig heeft.
In het voorjaar geven de hoogstamboomgaarden vlakbij het bezoekerscentrum een waar schouwspel met hun witte en roze bloesems. Hoogstammige fruitbomen zijn sterker en vragen minder bestrijdingsmiddelen dan de handige maar zeer plaaggevoelige laagstamplantages. Ze bieden meer woonruimte en een rijk gedekte tafel voor allerlei vogels en kleine zoogdieren. Van de appels perst Limburgs Landschap vzw elk jaar appelsap. Je kan het aankopen in het bezoekerscentrum van Hengelhoef.
Onder de twee hoogspanningslijnen die het gebied doorkruisen komen heideterreinen voor. Ze worden o.a. beheerd via begrazing door onze kudde Kempense heideschapen.
Op een van de landduintoppen liet de vrome familie de Beeckman de Vieusart-Wittouck een kapel bouwen, opgedragen aan de Moeder Gods.
Die duinen ontstonden tijdens de laatste ijstijden door de overheersende westenwind die tijdens droge perioden het naakte zand van drooggevallen beek- of rivierbeddingen wegblies.

 

OPGELET WERKZAAMHEDEN!

 

Conservator

René Timmers

r.haenraets@gmail.com

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelingen in dit gebied

Start wandelingen:

Parking Bezoekerscentrum Limburgs Landschap VZW
Hengelhoefdreef 6
Houthalen-Helchteren

Groene route: 2,7km
Blauwe route: 6,8km

Te ontdekken in dit gebied!

Beekmijtertje

Heide

Vissen in Hengelhoef

Op een aantal vijvers in Hengelhoef kan gevist worden.

Voor meer info kan je ons contacteren.

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This