fbpx

Het voorjaar komt hier en daar al een beetje piepen. Dus hoog tijd om jouw nestkastjes in je tuin proper te maken. Heb jij er nog geen hangen? Dan wordt het hoog tijd om dat te doen!

Plan

Iedereen die een beetje handig is kan zo een nestkastje in elkaar timmeren. Het begint met de keuze van het hout. Kies voor onbehandeld hout. De producten die hiervoor worden gebruikt zijn schadelijk voor je toekomstige bewoners.
Liefst een wat weerbestendige houtsoort. Je kan je nestkastje eventueel nog insmeren met een natuurbeits. Maar uit ervaring weet ik dat ‘natuurlijke’ nestkasten het snelst bezet zijn. Weet dat producten met een geurtje vaak er voor zorgen dat vogels je nestkastje heel lang voorbij gaan vliegen.

Bron: RSPB

Met bovenstaand plan kom je al heel ver. Van één plank met de juiste afmetingen kan je een nestkastje bouwen. Het gaat hier om een mezenkast. Best dat je met deze ‘standaard-kastjes’ start. De kans dat deze bezet worden met een paartje mezen is vrij groot. Zeker als je ze op de juiste plek ophangt.

“Zorg dat je je nestkast kan zien van achter je raam. Zo kan je van je ‘huurders’ genieten”

Er zijn een hoop andere nestkasten voor een hele reeks aan soorten. Allemaal leuk, maar voor heel wat soorten is het dikwijls lang wachten tot ze jouw nestkast aanvaarden of ontdekken. Simpelweg omdat heel veel vogels hogere eisen stellen wat betreft de omgeving waarin de nestkast hangt. Bijvoorbeeld een nestkast voor steenuil ophangen in een stadstuin volledig omgeven door woningen zal geen zin hebben. Best vraag je voor andere nestkasten en soorten advies bij kenners.
Daarbij zijn heel wat soorten ook gewoon zeldzamer geworden. Vroeger – ik praat over vorige eeuw – werden nesten van ringmussen uit de nestkasten gegooid omdat ze de mezen geen kans gaven. Wie nu een ringmus in zijn nestkastje krijgt, mag zich heel gelukkig prijzen.

Mooi plekje

Er zijn een aantal regels die je moet volgen als je jouw nestkastje ophangt. Zo richt je de invliegopening best richting oost tot noord. Zo voorkom je dat het binnen regent. Dat is nooit leuk. Hang ze ook niet in de vlakke zon. In de zomer kan de temperatuur stevig oplopen in een nestkast, zeker als er een gezinnetje van een tiental meesjes in verblijft.

Hoe hoog hang ik mijn nestkast?

In je eigen tuin hang je ze best zo op dat je er makkelijk bij kan. Dit is handig als je ze moet poetsen en niet elke keer de ladder uit het tuinhuis moet sleuren. Zorg er wel voor dat de ‘aanvliegroute’ (dat is de ruimte voor de nestkast) mooi vrij en open is. Dit vinden je toekomstige huurders zeker een pluspunt. Takken of struiken vlak voor de nestkast is nooit goed.
Ze geven trouwens andere beestjes die je bewoners als een lekker hapje zien de mogelijkheid om bij de opening te komen. Ik denk dan aan katten, maar ook aan onze leuke eekhoorntjes.

Hang ik ze best ergens verborgen?

Vogels houden inderdaad van rust. Maar we mogen dat ook niet overdrijven. Een gouden tip is: hang het nestkastje – of toch een paar als je er meer wil ophangen – mooi in het zicht van je keukenraam of andere ramen waar je je tuin kan zien. Niets zo mooi als een koppeltje pimpelmezen in de weer te zien met de – ongelofelijke drukke – zorg voor hun nakomelingen.

Hoeveel nestkasten hang ik best op?

Dat hangt natuurlijk van je tuin af. Maar aan elke paal of boom een nestkast hangen heeft weinig zin. Laten we zeggen dat een onderlinge afstand van toch tien meter een goede keuze is. Door de invliegopeningen te variëren kan je die afstand mogelijk wat verkleinen omdat je dan verschillende soorten aantrekt.
Als blijkt dat een nestkast verschillende jaren leeg blijft kan helpen om ze een stukje verder eens op te hangen. Soms is ze dan plots wel ‘verhuurd’.

Hoe vaak mag ik in mijn nestkast gaan piepen?

Als je elke dag in je nestkast gaat kijken dan is de kans groot dat je huurders andere oorden gaan opzoeken. Hoe zou je zelf zijn? Maar af en toe eens een kijkje gaan nemen kan echt geen kwaad.
Trouwens, voor kinderen is het een schitterende ervaring om het hele broedproces van ‘hun’ meesjes op de voet en van heel dichtbij te kunnen volgen. Weet ook dat er tegenwoordig ook leuke en betaalbare setjes bestaan om een camera in een nestkast te plaatsen. Dan kan je jouw huurders op je eigen computer volgen (bij de mezen is er gelukkig nog geen privacy-wet).
Dus de regel is zoals bij de meeste zaken. In je nestkast gaan piepen kan, maar met mate.

Alvast veel succes.

Share This