fbpx

Bornebos

Toegangspoort tot Nationaal Park Hoge Kempen
Bornebos (Kattevennen) is één van de vijf toegangspoorten tot het Nationale Park Hoge Kempen. Limburgs Landschap vzw startte hier met aankopen in 2011. Het gebied verspreidt zich over de gemeenten Genk en Zutendaal. Het situeert zich meer bepaald tussen de gehuchten Terboekt, Gelieren-Neerzij, Wiemesmeer en het Ziekenhuis Oost-Limburg.
Het domein wordt gekenmerkt door zijn bosrijke omgeving. Het zijn voornamelijk naaldhoutbestanden met enkele heiderelicten. Als je goed zoekt, vindt je er her en der enkele jeneverbesstruwelen. In het noordelijk gedeelte van het gebied situeert zich het beekvalleitje van de Dorpsbeek, een zijbeek van de Stiemerbeek.
 
Het domein is vandaag vooral bekend omwille van het aanwezige Europlanetarium, één van de zes actieve Vlaamse volkssterrenwachten. Het is vandaag ook een belangrijk recreatieoord met talrijke toeristische, sportieve en educatieve attracties.
De benaming Kattevennen herinnert aan het Engelse “cattle”, dat vee betekent, en aan de vroegere vennen die in het gebied voorkwamen waarin heel wat typische planten en dieren konden gedijen. De vennen, de typerende heide en de schaapsherder met zijn schapen zijn helaas vandaag zo goed als verdwenen en dat wil Limburgs Landschap vzw in de mate van het mogelijke herstellen.

Heb je nog vragen over dit gebied?

Wandelingen in dit gebied

Start wandelingen:

Parking Toegangspoort Kattevennen
Planetariumweg 18
Genk

Groene route: 4,5km
Blauwe route: 7,1km
Rode route: 9,5km
Gele route: 12km

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This