fbpx

Naast het beheren van bijna 3000ha aan prachtige natuur staat Limburgs Landschap vzw ook in voor het cultuurhistorisch erfgoed in onze provincie. Zo beheert de vereniging verschillende historische gebouwen, zoals de Sint-Janskapel. De kapel werd gebouwd door Casimir Baptist en dateert van 1845. Toch is er al sprake over de Sint-Janskapel in 1636! Eind 2010 kocht de vzw het stuifduinbosje van bijna 2ha, samen met de kapel. Ze streven er – samen met veel vrijwilligers – naar een omvorming van een natuurlijk, inheems bos, waar kinderen fijn kunnen spelen.

Liefde verbindt ons allemaal
Dit stukje erfgoed heeft dringend nood aan wat liefde. Daarom heeft Limburgs Landschap vzw nu een projectsubsidie aangevraagd bij de provincie Limburg voor de renovatie van de kapel.
“Zowel het dak en de dakgoten, het torentje en de verflagen gaan we aanpakken. Op een duurzame manier deze keer. We vervangen ook de asbestleien. Samen met de gemeente Heusden-Zolder en de buurtbewoners zullen we ook zorgen voor een rolstoelvriendelijke toegang naar de kapel. Het huidige pad, bestaande uit een geërodeerde zandweg, vervangen we door een stevigere en duurzame constructie. Op die manier zal niemand de jaarlijkse buurtevenementen aan de kapel moeten missen! Door deze investering zal dit klein stukje geschiedenis een prachtige toekomst kennen, waarbij de buurtbewoners en verenigingen van dit erfgoed kunnen genieten, “ aldus projectleider bij Limburgs Landschap vzw, Ward Hamaekers. (Helemaal links op de foto, samen met vrijwilligers en Stijn Coninx)

Offerblok
Natuurpeter en regisseur Stijn Coninx brandt alvast een kaarsje voor de goede afloop van het project!
Om de Sint-Janskapel nieuw leven in te blazen, hebben we ook jouw hulp nodig!

Steunen kan via een overschrijving naar:
BE28 4564 0220 0120 met als mededeling: “Sint-jan2023”
Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar en ontvangen een -attest.
Bedankt voor jouw steun!

Foto: Guido Franssens

Share This