fbpx

Limburgs Landschap vzw neemt afscheid van een natuurmonument. Ere-voorzitter Pierre Van Haelst overleden

Pierre – Pierrot voor de vrienden – Van Haelst, erevoorzitter van Limburgs Landschap vzw, is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. Ruim 50 jaar zette de Maaseikenaar zich ten volle in voor de Limburgse natuur. Een van zijn bekendere leuzen om de natuur beter te maken was: ‘Niet kakelen maar eieren leggen’.

 

Het was 1971 toen Pierre Van Haelst aan de wieg stond van de op en top Limburgse vereniging. Reden: plannen om in het Stramprooierbroek varkensstallen te bouwen. “Ik diende protest in bij het gemeentebestuur. Ik zocht en vond zeven medestanders. Samen zamelden we geld in om de gronden te kopen. Om het geld bij de bank te lenen, stonden er een paar persoonlijk borg voor een miljoen frank. Maar de aankoop van de eerste 10 hectare was een feit”, vertelde hij over de start van de vereniging bij het gouden jubileum in 2021.

 

LEES MEER. “We beseffen nog altijd niet hoe kostbaar onze natuur is”

“Dat we nu in het Stramprooierbroek 500 hectaren aaneengesloten natuurgebied hebben, is voor een groot deel dankzij Pierrot”

Marc Stevens

Voorzitter Limburgs Landschap vzw

Idealist en realist

Intussen heeft Limburgs Landschap vzw ruim 40 gebieden en een kleine 3.000 hectaren in beheer. Allemaal in onze provincie. En dat was volgens Van Haelst de kracht. “We kunnen veel korter op de bal spelen en blijven op en top Limburgers. Zowel voor onze aankopen als in ons beleid. We zijn idealistisch op een realistische manier. Voor de volle 100% een natuurdoel halen, is vaak niet uitvoerbaar. Niet kakelen, maar eieren leggen. Natuurherstel, zeker, maar doe het gewoon. Blijven praten om de volle pot binnen te halen, duurt soms te lang. Finaal moet de natuur beter worden.”

Pierre Van Haelst (l.) samen met directeur Frans Verstraeten in de tuin van de hoofdzetel van Limburgs Landschap. — © Karel Hemerijckx

 

Twee jaar geleden werd Van Haelst erevoorzitter en volgde Marc Stevens hem op als voorzitter. “Het zijn grote schoenen die ik moet vullen”, zegt Stevens. “Pierrot was een van de pioniers die zich inzetten voor de Limburgse natuur. Dat we nu in het Stramprooierbroek – toch een van onze mooiste gebieden – 500 hectaren aaneengesloten natuurgebied hebben, is voor een groot deel dankzij hem. Daar begon het allemaal. Hij heeft in die beginjaren onze vereniging financieel op het spoor gezet. En als landmeter kende hij het terrein ook zeer goed.”

Gouden raad

Stevens kan niet genoeg benadrukken hoeveel Van Haelst voor de natuur in Limburg heeft gedaan. “Zijn engagement was enorm groot. Nooit was hem iets te veel. Allemaal vanop de achtergrond. Hij hoefde niet perse in de belangstelling te staan en gaf ons altijd dezelfde gouden raad. ‘Koop gronden aan. Dat is het beste voor de natuur’. Dat gaan we onthouden en er zo voor zorgen dat de vereniging nog groeit en de Limburgse natuur nog mooier wordt.”

Tot enkele maanden geleden volgde Pierrot nog in de mate van het mogelijke het reilen en zeilen binnen Limburgs Landschap. Dinsdag overleed hij op 85-jarige leeftijd. Hij zou eind deze maand 86 jaar worden.

Bron: Mireille Maes, Het Belang van Limburg

Share This