fbpx

Al ooit gehoord van ijshaar? Of van het blaaskaakje, een vliegje dat eitjes legt in andere insecten? Het zijn dingen die je zomaar in je tuin of tijdens een boswandeling kan tegenkomen. In zijn columns neemt Dirk Ottenburghs (60) elke week zo’n bijzonder natuurfeitje onder de loep. Die columns bundelt hij nu in zijn boek ‘50.001 wereldwonderen’.

Al vier jaar schrijft hij elke week een column voor Het Belang van Limburg. Onderwerp: een opvallend beestje of plantje in onze Limburgse natuur. Niets té speciaal, geen vogel waar spotters uren voor moeten liggen loeren. Wél iets dat elke Limburger terugvindt in zijn eigen tuin of tijdens een wandeling in de buurt. Die columns bundelt de Wellense Dirk Ottenburghs (60) nu in een boek. De opbrengst daarvan gaat naar Limburgs Landschap vzw, de natuurvereniging waarvan hij directeur is.

 

“De passie voor de natuur is er met de paplepel ingegeven”, vertelt Dirk. “Ik ben opgegroeid op het platteland, we waren altijd buiten. Ook ben ik al meer dan dertig jaar vrijwilliger bij Limburgs Landschap. Vijf jaar geleden ruilde ik mijn drukke job als bankdirecteur in voor een job bij die natuurvereniging. Toen als verantwoordelijke voor PR en communicatie, intussen als directeur. Dat was nogal een carrièreswitch, maar ik heb het me nog geen moment beklaagd. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”

IJshaar of ‘de baard van koning winter’, een van de leukste ontdekkingen die Ottenburghs al deed door zijn columns. — © Dirk Ottenburghs

Baard van koning winter

Die hobby is niet alleen de natuur, maar ook schrijven. Iets wat Ottenburghs vlotjes combineert in zijn columns. “In totaal heb ik er al 205 gepubliceerd op Het Belang van Limburg”, vertelt Dirk. “Ik schrijf altijd over iets dat de gewone mens zelf kan tegenkomen, dat is mijn voorwaarde. Inspiratie haal ik vooral uit mijn eigen wandelingen, mijn werk… Vaak zijn het ook dingen die de vrijwilligers me doorsturen. Dan ga ik me daarin verdiepen en leer ik zelf bij. Ik ben zelf vogelkijker en zou gerust 200 stukjes over vogels kunnen schrijven. Maar ik kijk bewust verder, want het aantal onderwerpen in onze natuur is oneindig.”

Zijn eigen leukste ontdekking was meteen ook zijn eerste column. “Die ging over ijshaar, iets waar ik zelf nog nooit van gehoord had”, vertelt Dirk. “Het is eigenlijk een heel raar fenomeen in de natuur. Het is een soort schimmel die bij de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad naar buiten komt. Ze noemen het ook wel ‘de baard van koning winter’, want daar lijkt het op. Bij het vriesweer van de afgelopen dagen zie je het weer bijna in elk bos, maar toch kennen weinig mensen het. Het is een beetje mijn motivatie geweest om te beginnen schrijven.”

Dode gierzwaluw

Een ander leuk beestje dat Ottenburghs leerde kennen, is het blaaskaakje. “Een soort vliegje dat eitjes legt in andere insecten”, vertelt de Wellenaar. “Dat vond ik een heel toffe ontdekking. Ook de reuzenboleet is een leuke: een héél grote paddenstoel met miljarden sporen. En dan is er nog de grote keizerlibel, een beestje dat als het ware patrouilleert langs een poel en constant dezelfde route doet.”

“Als je op het internet opzoekt hoeveel soorten je in Limburg kan vinden, ligt de schatting tussen 40.000 en 50.000. Ik ben er zeker van dat dat onderschat is”, zegt Dirk. “En dus zeg ik: 50.001. Vandaar ook de titel van het boek. Daarin bundel ik mijn columns van de eerste twee jaar. Er staan ook nog wat teksten tussen die niet gepubliceerd werden, zoals die over een dode gierzwaluw. De cover van het boek werd gemaakt door Nicolas Van Overmeeren. Ik ken hem via het vogelspotten. Waar wij allemaal op een rijtje staan met onze fototoestellen, zit Nicolas daartussen met potlood en papier en maakt hij schetsen van de vogels. Onze natuurpeter Stijn Coninx heeft het boek trouwens ook al gelezen en heeft zijn mening op de achterflap neergeschreven.”

‘50.001 wereldwonderen’, 19,80 euro (15 euro voor leden van Limburgs Landschap), verkrijgbaar via info@limburgs-landschap.be

Bron: Het Belang van Limburg

Share This