fbpx

Ronny Boeykens van Mycolim ontdekt zeldzame gordijnzwam in Brullenbos te Hoeselt

Het is het moment om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Nat en niet te koud herfstweer. Dat hebben ze graag. We krijgen heel wat waarnemingen binnen van onze vrijwilligers. Daar zitten elk jaar weer leuke verrassingen tussen.

Gordijnzwam in Brullenbos – Hoeselt

We kregen volgende melding binnen via Jos Lenaerts:

Vorige week heeft Ronny Boeykens, lid van Mycolim, een bezoek gebracht aan het Brulllenbos. Op de plekken waar ratelpopulier groeit aan de rand van het bos vond hij  een aantal grote gordijnzwammen. Luc Lenaerts, specialist van het enorm soortenrijke en moeilijke geslacht Cortinarius heeft de soort gedetermineerd : Cortinarius argutus, nog nooit in Vlaanderen gevonden. Het zijn forse paddenstoelen. Hij bewaart ze in zijn herbarium. Een nederlandse naam heeft die soort niet. (Foto: Wikimedia)

Kroontjesknotszwam in Herkvallei – Grote Beemd – in Wellen

Vorig weekend kregen we dan weer een melding via conservator Gert Appeltans. Hij ontdekte een fraaie vertegenwoordiger van de knotszwammen: de kroontjesknotszwam Artomyces pyxidatus.
Hij groeit op liggende en ontbaste stammen, liefst van (ratel)populier. Die hebben we in dat gebied momenteel wel wat liggen.
Zonder twijfel weer een leuke vondst. (Foto: Gert Appeltans)

Deed jij ook een leuke ontdekking in een van onze natuurgebieden? Laat het ons zeker weten!

Share This