Ochtendconcert

Negenoord – Kerkeweerd

Dilsen-Stokkem

Tijdens het voorjaar en de zomermaanden krijgt Negenoord een extra attractie erbij. ’s Morgens vroeg – iets na zonsopgang – barst elke dag het ochtendconcert los. Een gratis voorstelling met honderden muzikanten waar je – zelfs zonder toegangsticket – volop van kan genieten.

Want op dat moment heten alle vogeltjes die hier broeden je van harte welkom. Ze vertellen wel een andere boodschap en hebben voor de bezoekers totaal geen oog. “Hier ben ik weer. Dit is mijn gebiedje en ik wil hier geen andere mannetje zien voorbij komen” is de wat boze boodschap die ze brengen. Als je hun mooie liedjes hoort, zou je dat niet dadelijk vermoeden. Maar met hetzelfde deuntje zingen ze ook een ander verhaaltje. “Hier ben ik weer. Zijn er leuke vrouwtjes die samen met mij een nestje willen bouwen?” Vrouwtjes, jawel, want bij heel wat soorten nemen de mannetjes het niet zo nauw met de echtelijke regeltjes. Ze houden er meer dan één vrouwtje op na. Maar ze moeten dan ook vaak nadien zorgen voor een heleboel kleine nakomelingetjes. Elk voordeel heeft in dit geval een stevig nadeel.

Ook tijdens de dag wordt er nog druk gezongen. Iets minder massaal dan ’s morgens, maar je kan nu nog heel wat vogels ontdekken. Zo ook de grasmus. Dit is een actieve zanger. Hij heeft de leuke gewoonte om tijdens het zingen nog wat rond te vliegen. Het mannetje vliegt al zingend uit een struikje en laat zich in een sierlijke zweefvlucht naar een volgend plekje glijden. Een voor deze soort typisch gedrag waarmee je hem kan herkennen. Blijf hier maar even staan en misschien dat je dit live kan meemaken. Je moet wat geluk hebben, want op de voorstellingen van zangtalent grasmus staan geen vaste uren. We zijn er wel zeker van dat je heel wat vogels gaat horen zingen. Die voorstelling blijft – gelukkig voor ons – altijd verder lopen.

Tip: Kruip eens vroeg onder de veren zodat je de volgende morgen eens heel vroeg uit je bed geraakt. Zorg dat je tegen zonsopgang hier bent om een wandeling te maken. Zo kan je volop genieten van dit gratis ochtendconcert. Wedden dat je met een grote glimlach terug naar huis zal rijden?

Grasmus, Negenoord – Kerkeweerd, foto door Robert Croes