fbpx

Regisseur Stijn Coninx is de nieuwe natuurpeter van onze natuurvereniging. Volgens directeur Dirk Ottenburghs was de samenwerking ‘meant to be’: “de vzw beheert namelijk al een natuurgebied genaamd ‘Koningssteen’, zet ‘Konikpaarden’ in voor natuurbeheer, en krijgt vanzelfsprekend vaak bezoek van winterkoninkjes of koninginnepages. We verwelkomen onze nieuwe natuurpeter dan ook met open armen. We gingen met hem in gesprek, over zijn kersvers peterschap en zijn band met onze natuur.

Buiten
“Ik groeide op in Neerpelt en kende als kind alle grassprietjes in het Hageven. Mijn vader was fotograaf, mijn moeder kunstenares. Vakantie betekende de bossen intrekken of in het gras liggen. Dankzij hen groeide ik op met aandacht voor al wat mooi is: de eenvoud, het licht, de kleuren en geuren. Die specifieke geur van de Noord-Limburgse bossen zou ik ook nu nog onmiddellijk herkennen als je me er geblinddoekt naartoe zou brengen (lacht).”

“Ik hou ontzettend veel van de natuur, maar een natuurexpert ben ik niet. Ik zeg altijd: ‘Ik weet niks, ik voel vanalles’ (lacht). Ik ben heel graag buiten en kan heel blij zijn met wat ik zie. De aanplantingen in de Limburgse natuurgebieden bijvoorbeeld en de inzet van mensen voor de bescherming ervan. Als je ziet dat mensen hier al zoveel jaren bezig zijn om nóg een stukje natuur erbij te pakken en dat te beschermen, dat is toch fantastisch!”

Natuurpeterschap
“Mijn natuurpeterschap voor Limburgs Landschap vzw vind ik heel belangrijk. Met het peterschap respecteer en steun ik het engagement en de inspanningen van de vele mensen binnen de vereniging en spreek ik mijn waardering ervoor uit.

Ik wil ook concreet bekijken hoe ik de inzet van mensen, en het belang en de schoonheid van het geheel, op de juiste momenten mee onder de aandacht kan brengen. Naar het publiek toe, maar ook naar mensen binnen mijn netwerk, om samen zaken te kunnen regelen en mee te helpen realiseren.

Als ik ook kan helpen door aanwezig te zijn tijdens bijeenkomsten van de vereniging, dan zal ik dat doen. Ik zal elk steentje bijdragen waar ik kan. Wat ik niet ga zeggen, is wat er moet gebeuren, dat is niet aan mij.”

Filmen en wandelen
“Eén van mijn droomprojecten, altijd geweest, is het maken van een film rond Tijl Uilenspiegel, omdat de natuur zo belangrijk is in dat eeuwenoude verhaal. In alle beelden die ik maak, houd ik permanent rekening met de natuur en de seizoenen. Ik heb ook altijd veel nagedacht over wat er wanneer te zien is. Zo ken ik de data van de bloesems, de bloeitijd van de boshyacinten, maar ook de goudkleur van het graan dat schittert in de zon. Ook die dingen wil ik vangen in beeld.

De natuur heeft impact op ieder van ons en ook op de personages in mijn films. De natuur, en het buiten zijn, helpen om ons beter te voelen. Wij wandelen heel veel met het gezin. Ik geniet daarvan. ‘Zo mooi en zo dichtbij!’, stellen we vaak vast. Er zijn mensen die tekeningen maken van het paradijs, maar hier in Limburg kan je het gewoon bekijken en erin wandelen (lacht). ’s Avonds ga ik met onze jongste, 13-jarige zoon vaak wandelen in het bos, omdat de reetjes dan uitkomen. Dan proberen we altijd of we ook everzwijnen kunnen zien, terwijl veel mensen die juist niet willen zien (lacht).”

Toekomstwens
“Hoe meer de passie, het respect en de liefde voor natuur gedeeld en gecommuniceerd worden, hoe beter.

We moeten vooral jongeren de kans geven om ook veel buiten te zijn. Buiten zijn, in contact met de natuur, is volgens mij één van de beste leerscholen om een goede balans te vinden in het leven. Ik denk dat dat heel belangrijk is, in het bijzonder voor jongeren. Zij blijven onze hoop.”

Tekst: verhaallijnen.be in opdracht van Limburgs Landschap vzw

Share This