fbpx

Tijdens een gericht onderzoek werd er door onze vrijwilligers Aranka Wijnands en Bart Hoelbeek van kerngroep Hochter Bampd een aantal exemplaren gevonden van de roestbruine kniptor. Een zeldzaam beestje dat zeker onze aandacht verdient.

Holtes

Deze opvallende bruinrode kever van een mooi formaat behoort tot de familie van de kniptorren. De larven leven in vermolmd hout in holtes onderaan nog levende bomen. Hier gaan ze op jacht naar andere larven. Deze levenswijze maakt van hen een goede indicator. Want alle omstandigheden moeten kloppen. De plaats om te leven en de soorten om genoeg eten te vinden moet aanwezig zijn. Hierdoor weet je dat, als je deze soort tegenkomt, dat het goed zit met de aanwezige biotoop.

Geurtje

Maar dit beestje vinden is geen simpele opdracht. Gelukkig scheiden de vrouwtjes een kenmerkende lokstof uit. Dit chemische lokmiddel noemen we een feromoon. Als je dit ergens plaatst, komen de mannetjes vanzelf er naar toe. Dus werd er door Aranka en Bart zo een val opgesteld in Hochter Bampd, met succes. Ze vonden de dagen erna meerdere exemplaren in het potje onderaan de val. Een mooi resultaat.

Meetnet

De gegevens werden netjes doorgegeven via Meetnetten.be. Een systeem waar meerdere soorten systematisch worden opgevolgd in opdracht van de Afdeling voor Natuur en Bos (ANB) en in coördinatie van onze collega’s van Natuurpunt.

Wil je meer weten over die meetnetten? Geef ons een seintje en wij contacteren je graag hierover. Mail naar: info@limburgs-landschap.be

Share This