fbpx

Vossenberg

Natuurgebied Vossenberg van Limburgs Landschap vzw ligt op de steilrand van het Kempens plateau. In het natuurgebied wisselen open en boomrijke heideterreinen en bossen elkaar af.
Veel meer dan struikhei alleen
Van de typische purperen hei van de Kempen kan je dus ook hier in de nazomer genieten. Want dan staat de struikhei in bloei. Op de schralere graslanden van dit natuurgebied zie je hier en daar ook de zeldzame gaspeldoorn. De gele op brem lijkende bloemen van deze plant trekken heel wat bijen en andere insecten aan.
Heide voor de nachtzwaluw
In de boomrijke heideterreinen broedt de nachtzwaluw. Deze zeer schuwe grondbroeder heeft een uitstekend camouflagekleed, zodat predatoren hem niet kunnen opmerken. Ook de boompieper weet deze vrijstaande bomen te gebruiken voor zijn kenmerkende baltsvlucht, waarbij hij met schokkende bewegingen als een parachute naar de top van de boom vliegt.
Biodiverse bossen
Het grootste gedeelte van dit natuurgebied is echter bos. Je kan er de naaldhoutaanplanten met hoofdzakelijk grove dennen terug vinden, maar ook oudere inheemse, structuurrijke gemengde berken en eikenbossen. In de oudere bossen met genoeg dood hout voelt de zwarte specht zich goed thuis. Op langere termijn zal Limburgs Landschap vzw de naaldhoutbossen geleidelijk aan laten omvormen naar natuurlijke loofbossen of heide.
Door de Vossenberg loopt de oude spoorwegbedding Maaseik-Hasselt, waarover het huidige fietsroutenetwerk loopt. Vanop dit fietspad kan je duidelijk de steilrand van het Kempens plateau waarnemen.
Conservator

Jean Dreessen

jean.dreessen@gmail.com

Nog vragen over dit natuurgebied? Klik dan hier.

Wandelingen in dit gebied

Start wandelingen:

Driepaalhoeve
Dilsen-Stokkem

Blauwe route: 7,3km
Gele route: 7,8km
Rode route: 10,2km

Te ontdekken in dit gebied!

Steilrand

Grazers

Plaggen

Gladde slang

Eikenpage

Brem

Heb je nog vragen over dit gebied?

Share This