fbpx

Watervalbos

Watervalbos is een groene oase temidden van een landbouwlandschap. Het gebied ligt in Bilzen en situeert zich tussen de N2 en E313, ter hoogte van de grens tussen Bilzen en Hoeselt.

Het ‘bos’ uit de naam verklapt natuurlijk al veel. Meer precies gaat het over een waardevol eiken-haagbeukenbos in het brongebied van de Marebeek dat zelfs al op de Ferrariskaarten voorkwam. Rond dat bos liggen enkele hooilanden. Het vochtige milieu zorgde in elk geval al voor zeer interessante planten als bleke zegge en boszegge. Daarnaast komen er soorten voor die kenmerkend zijn voor zones die al lang bebost zijn: gevlekte aronskelk, boskortsteel, groot heksenkruid en gele dovenetel. Een andere opvallende verschijning is eenbes. Limburgs Landschap vzw wil deze bosrijkdom behouden en versterken. Daarvoor moeten de Amerikaanse eiken geleidelijk wijken voor de inheemse soorten. Verder zijn in het bos open plekken en een overgangszone tussen het bos en het omliggend weiland voorzien. Ook de Marebeek biedt mogelijkheden voor de natuur. Er wordt o.a. gedacht aan een verbreding van de beek en de aanleg van zachthellende oevers. Wat het hooien en begrazen van de omliggende graslanden betreft, zal Limburgs Landschap vzw samenwerken met plaatselijke landbouwers.

Van een echte ‘waterval’ kan je gezien het geringe hoogteverschil (10 meter) niet spreken, waarschijnlijk komt de naam dan ook van de snelstromende grachtjes die zich verzamelen in de Marebeek.

 

 

Conservator

Romain Lambrichts

Wandelingen in dit gebied

Start wandeling:
Onze-Lieve-Vrouw-plein Hoeselt

Blauwe route: 3,6 km

Te ontdekken in dit gebied!

Voorjaarsbloeiers – Bosanemoon

Meidoorn

 

 

 Hoeve Klein Bivelen

 

Share This